20 sep 2024 18:17

Wijziging van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden een ontwerp van koninklijk besluit goed tot wijziging van tabel 7 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 27 oktober 2009 tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle moet erover waken dat de bevolking, de werknemers en het leefmilieu op een efficiënte manier beschermd worden tegen de gevaren van de ioniserende straling. Het Agentschap verleent vergunningen en erkenningen nadat hiervoor een retributie werd betaald. Deze retributies zijn goed voor 2,74% van het budget van het Agentschap.

Bij het koninklijk besluit van 16 juni 2024 werd een nieuw type van vergunning voor nuclearisten gecreëerd. Tabel 7 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 27 oktober 2009 moet aan deze nieuwe realiteit worden aangepast.

Het bedrag van de nieuwe retributie stemt overeen met de retributie die moet worden betaald voor een vergunning overeenkomstig het oorspronkelijke artikel 82 van het koninklijk besluit van 13 februari 2020 betreffende de medische blootstellingen en blootstellingen bij niet-medische beeldvorming met medisch-radiologische uitrustingen en houdt dus geen verhoging in van de retributies die door de nuclearisten moeten worden betaald.

Het ontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.