04 okt 2024 16:02

Wijziging van de rij- en rusttijden voor elektrische bestelwagens

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet een ontwerp van koninklijk besluit goed dat voorziet in aangepaste rij- en rusttijden voor bestelwagens tot 4,25 ton met een elektrische batterij.

Bestelwagens en vrachtwagens met een elektrische batterij wegen meer dan die met een traditionele verbrandingsmotor en hebben daardoor een lager laadvermogen als vastgehouden wordt aan de drempel van 3,5 ton maximaal toegestane massa (MTM).

Het koninklijk besluit van 16 april 2023 betreffende het rijbewijs voor bestelwagens aangedreven door waterstof of elektriciteit laat bestuurders met een rijbewijs B daarom toe om bestelwagens met een alternatieve aandrijving en een MTM tot 4,25 ton te besturen.

Om het gebruik van deze voertuigen verder te ondersteunen, wil dit ontwerp ook voorzien in een vrijstelling met betrekking tot de rij- en rusttijden en een vrijstelling van de verplichting om de tachograaf te gebruiken.

Het ontwerp van koninklijk besluit maakt in eerste instantie deel uit van een proefproject. Bedrijven die willen deelnemen, moeten zich registreren bij de FOD Mobiliteit.

Het ontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.