01 aug 2022 12:19

Zonneproducten van het merk Biosolis mogen terug verkocht worden

De bijkomende resultaten van testen op 3 zonneproducten van het merk Biosolis geven aan dat de beschermingsfactor op de etikettering van de producten correct zijn. De verkoop van deze producten, die op 17 juni bevroren werd, is terug toegestaan.

Op 14 juni werd de FOD Volksgezondheid op de hoogte gebracht van de resultaten van de analyse van Test Aankoop van de spray SPF 30, zonnemelk SPF 30 en zonnemelk kids SPF 50+ van het Belgische merk Biosolis. Volgens de testen van de organisatie Test Aankoop was de beschermingsfactor van deze producten onvoldoende.

Na een grondige doorlichting van de analysedossiers van de firma had de inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid besloten om de verkoop van de producten uit voorzorg te bevriezen. Dit omdat de door Biosolis uitgevoerde tests om de zonbeschermingsfactoren te rechtvaardigen niet overeenstemmen met de tests die door de Europese Commissie worden aanbevolen. Bijkomende testen werden gevraagd aan Biosolis, zoals de Europese wetgeving het voorschrijft.

Uit de resultaten van bijkomende testen, gecontroleerd door de FOD Volksgezondheid, blijkt nu dat de beschermingsfactor op de etikettering van de producten correct is. Ook de in vivo analyseresultaten bevestigen dit. De bevriezing van de verkoop van de zonneproducten werd daarom gestopt. Deze producten mogen nu terug vrij verkocht worden.

De FOD Volksgezondheid zal dit verder onderzoeken en het advies vragen van onafhankelijke experten. Test Aankoop zal mee in dit proces betrokken worden.