16 sep 2023 11:17

Zwembad Neptunium stoomt zich klaar voor de eerste zwemmers

Beliris, de openbare bouwexpert voor Brussel, en de gemeente Schaarbeek vieren vandaag de inhuldiging van het gemeentelijk zwembad Neptunium. Na een grondige renovatie genieten zwemmers nu van een modern, comfortabel, veilig en energiezuinig zwembad in een bijzonder architecturaal kader.

Goed nieuws voor scholen, zwemmers en sportclubs in Brussel: het zwembad Neptunium in Schaarbeek opent vanaf maandag 18 september zijn deuren weer voor het publiek.

Tussen erfgoed en moderniteit

Het zwembad Neptunium, dat in 1957 werd geopend, moest grondig worden gerenoveerd om te voldoen aan de normen inzake veiligheid en hygiëne en om energiezuiniger te worden. Het gebouw illustreert de modernistische architectuur van de jaren vijftig. Met zijn patrijspoorten en afgeronde hoeken doet het zwembad denken aan een scheepsboeg. De renovatie van deze emblematische plek in Schaarbeek werd uitgevoerd met respect voor het architecturale erfgoed, ontworpen door de gemeentelijke architect, Laurent Senterre.

Anti-verdrinkingssysteem en blote voetenzone

Om de veiligheid van de zwemmers te garanderen, is het zwembad nu uitgerust met een ultramodern toezichtsysteem met zowel gewone als onderwatercamera’s die helpen bij de preventie van verdrinking. Dit systeem heeft zich al bewezen in andere zwembaden en laat de redders toe kostbare seconden te winnen in geval van nood.

Ook de indeling van het zwembad werd grondig herdacht om de zone met schoenen te scheiden van de blote voetenzone, wat de hygiëne ten goede komt. De gemeenschappelijke kleedkamers zijn nu op de benedenverdieping. De kleedhokjes op de tussenverdieping werden gereconstrueerd en er werden berghokjes geïnstalleerd. Verder zijn er nieuwe kleedkamers voor families en personen met een handicap ingericht. De toegang tot het zwembad vanaf de kleedhokjes aan weerszijden van het kleine bad werd volledig heringericht om plaats te maken voor douches, toiletten en voetbaden. De douches tussen de twee baden zijn verdwenen.

Het gebouw is nu energiezuiniger dankzij een condensatieketel, een warmtepomp, muur- en dakisolatie.

Langverwachte heropening

In de loop van de werken werd duidelijk dat het noodzakelijk was het project uit te breiden om een kwaliteitsvol en duurzaam eindresultaat af te leveren. Zo waren er extra herstellingen nodig aan de kuip en diens betegeling, werden de ramen van het solarium vervangen en ook de kantoorruimtes gerenoveerd. De Schaarbeekse zwemmers moesten hierdoor wat extra geduld hebben, maar het zwembad is nu weer voor lange tijd goed. In totaal duurden de werken zes jaar.

Beliris investeerde 12 miljoen euro in de werkzaamheden en de gemeente 6 miljoen euro. Het project werden uitgevoerd door aannemer Strabag en ontworpen door architectenbureau Altiplan.

Waterballet

Om de inhuldiging te vieren, werden rondleidingen aangeboden door het bouwteam, terwijl de club BRASS een demonstratie synchroonzwemmen opvoerde om het feest luister bij te zetten. Tegelijkertijd werd het Houffalizeplein ingehuldigd, zodat de hele wijk in een feestelijke en gezellige sfeer werd ondergedompeld.

CITATEN

Karine Lalieux, minister bevoegd voor Beliris
« Met een investering van 12 miljoen euro door Beliris, én een forse financiële bijdrage van de gemeente Schaarbeek, hebben we het zwembad Neptunium gerenoveerd en vernieuwd. Deze schitterende renovatie markeert een sparkelend nieuw hoofdstuk voor de vele recreatieve en sportieve zwemmers. Na de renovatie van het zwembad Nereus in Ganshoren en Louis Namèche in Molenbeek is nu ook het zwembad Neptunium in Schaarbeek opnieuw open voor het grote publiek. Ondertussen renoveert Beliris ook het zwembad van Elsene. We werken verder aan toegankelijke recreatieve voorzieningen voor iedereen. Want, publieke zwembaden, waar generaties samenkomen om te zwemmen, te ontspannen en te genieten, zijn onmisbaar. »

Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Gewest belast met stadsvernieuwing
« Samen met Beliris geven we vorm aan en investeren we in nieuwe infrastructuur om de levenskwaliteit van de Brusselaars te verbeteren. Voor de 12 miljoen euro steun die we dankzij Beliris konden bieden, krijgen we nu een gerenoveerd zwembad van hoge kwaliteit waar iedereen welkom is”, laat minister-president Rudi Vervoort tevreden weten. “De renovatie van Neptunium is een nieuwe stap in de herwaardering van de Schaarbeekse Jeruzalemwijk, die het Brussels Gewest op gang heeft gebracht via het gelijknamige wijkcontract, dat er onder meer op gericht was de openbare ruimte leefbaarder te maken door haar herin te richten. »

Het College van Burgemeester en Schepenen van Schaarbeek
« Het Neptunium is een emblematische site in Schaarbeek. Het is een juweel van erfgoed waaraan de inwoners van de gemeente gehecht zijn en dat in zijn verloren luister hersteld moest worden", benadrukt Cécile Jodogne, waarnemend burgemeester van Schaarbeek. "De energetische verbeteringen aan het gebouw zouden een positieve impact moeten hebben op de gemeentefinanciën en op onze ecologische voetafdruk", voegt Vincent Vanhalewyn, Schepen van Openbare Werken van de gemeente, eraan toe. "De grootste impact zal er zijn voor de Schaarbeekse schoolkinderen, sportlui, gezinnen, senioren en sportlui. Dankzij de verbeterde onthaalomstandigheden die het gevolg zijn van deze werken, zullen de inwoners van de gemeente kunnen leren zwemmen, zich amuseren of hun vaardigheden verbeteren in een gezonde en aangename omgeving », besluit Thomas Eraly, Schepen van Sport en voorzitter van de vzw Sport 1030, die het zwembad beheert.

Afbeeldingen: © Beliris