11 apr 2023 10:33

14 miljoen kliks naar verdachte websites vermeden dankzij uniek Anti-Phishing Shield van het Centrum voor Cybersecurity België

Dankzij de samenwerking met de bevolking werden in 2022 maar liefst 14 miljoen kliks naar verdachte websites vermeden. Dat zijn ongeveer 25 waarschuwingen naar internetgebruikers per minuut. Het systeem dat dit mogelijk maakt is het Belgium Anti-Phishing Shield (BAPS) het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) dat internetgebruikers waarschuwt voor onveilige websites. Dit is uniek in Europa.

Het CCB rekent al ettelijke jaren op de medewerking van de hele bevolking om verdachte berichten te melden. Elke dag ontvangen wij duizenden verdachte e-mails. In 2022 werden er 6 miljoen berichten doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be. In deze berichten konden we maar liefst 665.000 verdachte URL’s detecteren. Het succes van het e-mailadres verdacht@safeonweb.be groeit nog steeds: in 2023 krijgen we dagelijks gemiddeld tot 30.000 verdachte berichten toegestuurd.

De verdachte URL’s uit deze e-mails sturen we door naar Google SafeBrowsing en Microsoft SmartScreen. Browsers maken van deze info gebruik om bezoekers te waarschuwen voor kwaadaardige websites. Omdat wij geen controle hebben over de snelheid waarmee Google en Microsoft de links blokkeren, heeft het CCB samen met de internetaanbieders Belnet, Proximus, Telenet en Orange met succes een eigen systeem en procedure ontwikkeld om de internetgebruiker in real time te waarschuwen, het zogenaamde Belgium Anti-Phishing Shield (BAPS).

BAPS is uniek in Europe.  Het CCB heeft al meerdere keren de gelegenheid gehad om dit project te delen met partnerorganisaties binnen Europa. Deze werkwijze zal in de nabije toekomst dan ook mogelijks uitgerold worden andere landen.

Lees het volledige persbericht