27 nov 2015 17:08

Aanpassing lijst van landen of jurisdicties waar de gemeenrechtelijke bepalingen van belastingen aanzienlijk gunstiger zijn dan in België

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt een ontwerp van koninklijk besluit goed om de lijst van landen of jurisdicties te herzien waar de gemeenrechtelijke bepalingen van belastingen aanzienlijk gunstiger zijn dan in België.

Doordat, sinds de laatste aanpassing van de lijst, wijzigingen in buitenlandse wetgevingen werden doorgevoerd, moeten bepaalde landen of jurisdicties aan de lijst worden toegevoegd. Andere landen of jurisdicties daarentegen worden uit de lijst verwijderd. 

De landen of jurisdicties die uit de lijst verwijderd werden, zijn: Afghanistan, Belize, Burundi, Kaapverdië, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Comoren, de Cookeilanden, Cuba, Dominica, Equatoriaal-Guinea, Grenada, Guinee-Bissau, Haïti, Iran, Irak, Kiribati, Laos, Liberia, Montserrat, Namibië, Niue, Noord-Korea, Panama, Saint Christoffer en Nevis, Saint Lucia, Saint-Pierre en Miquelon, Saint Vincent en de Grenadines, Samoa, Amerikaans-Samoa, Sao Tomé en Principe, de Seychellen, Tuvalu en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Deze landen werden niet meer in de lijst opgenomen, omdat een gemeenrechtelijk nominaal tarief of werkelijke belastingdruk op de winsten van vennootschappen van minstens 15 procent werd vastgesteld.

De landen die wel in de lijst zijn opgenomen, zijn: Abu Dhabi, Ajman, Andorra, Bosnië en Herzegovina, Dubai, Gibraltar, Guernsey, Jersey, Kirgizië, Koeweit, Kosovo, Liechtenstein, Macau, Macedonië, Maldiven, eiland Man, Marshalleilanden, Federatie Micronesië, Moldavië, Monaco, Montenegro, Oman, Oezbekistan, Paraguay, Qatar, Ras al-Khaimah, Servië, Sharjah, Oost-Timor, Turkmenistan en Umm al Qaiwain.

Het ontwerp van koninklijk besluit werd voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van artikel 73/4quater van het KB/WIB '92 betreffende de lijst van landen waar de gemeenrechtelijke bepalingen inzake belastingen aanzienlijk gunstiger zijn dan in België.