13 mei 2025 09:00

Aantal medewerkers met een handicap bij de federale overheid blijft stabiel

Het gemiddelde tewerkstellingspercentage van personen met een handicap binnen de federale overheid bleef nagenoeg stabiel op 1,36% in 2024. Dat blijkt uit het jaarrapport van 2024 van de Commissie voor de Inclusie van Personen met een Handicap (CIPH). Het percentage is vergelijkbaar met dat van 2023, een jaar waarin een belangrijke stijging werd opgetekend, maar blijft structureel onder het beoogde quotum van 3%. Toch was er ook een mooie stijging in het tewerkstellingspercentage van personen met een handicap in maar liefst 24 federale organisaties en behaalden twee individuele organisaties het quotum van 3%, namelijk de FOD Sociale Zekerheid en de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkering. 

Hervormingen ter bevordering van inclusie

In 2024 voerde de federale overheid verschillende hervormingen door om de inclusie van personen met een handicap in haar organisaties te versterken: 

  • nieuwe aanwervingsmaatregelen, namelijk voorbehouden selecties exclusief voor personen met een handicap. Sinds dit mogelijk is heeft de federale overheid er 20 georganiseerd en waren er tot nu toe 78 geslaagde kandidaten.  
  • een hervorming van de regelgeving die redelijke aanpassingen tijdens selectieprocedures vergemakkelijkt en meer attesten erkent 
  • betere mobiliteitsmogelijkheden, zoals een kilometervergoeding voor wie zich met de eigen wagen verplaatst. 

Verdere inspanningen nodig om het quotum van 3% te behalen

De CIPH raadt de nieuwe federale regering aan om voort te bouwen op de gezette stappen en formuleerde hiervoor tien aanbevelingen in het rapport. Ze roept de regering dan ook op om deze aanbevelingen maximaal uit te voeren.  

Bij het opmaken van de balans van de afgelopen legislatuur stel ik vast dat er belangrijke stappen zijn gezet voor de tewerkstelling van personen met een handicap. Alleen door blijvende en gezamenlijke inspanningen kunnen we de 3%-doelstelling bereiken. Wij blijven klaarstaan om te adviseren en te ondersteunen.
Oljan Mapreni
Voorzitter van de CIPH
Het is positief dat de tewerkstelling van personen met een handicap toeneemt in veel federale organisaties, maar we moeten nog beter doen. Ik wil de komende jaren een versnelling hoger schakelen op vlak van inclusie van personen met een handicap. Dat gaat over zorgen dat meer rekening wordt gehouden met personen met een handicap bij aanwervingen, inzetten op redelijke aanpassingen om de drempel naar tewerkstelling te verlagen en werken aan een betere monitoring. Ik wil een mentaliteitswijziging waarbij het de normaalste zaak wordt dat mensen met een handicap deel uitmaken van overheidsdiensten.
Vanessa Matz
Minister van Modernisering van de Overheid

Over de CIPH

De CIPH ziet toe op de tewerkstelling van mensen met een handicap binnen de federale overheid. Ze rapporteert en adviseert de federale regering hierover. De CIPH evalueert ook de inspanningen van de federale organisaties om aan het 3%-quotum te voldoen. 

Over de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA)

De FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA) ondersteunt als secretariaat de werkzaamheden van de CIPH. De FOD biedt een actieve ondersteuning aan de federale klantorganisaties op het vlak van inclusiebeleid, (inclusieve) selecties en advies op maat. 

De FOD BOSA ondersteunt klanten, gebruikers en beleidsmakers op vijf domeinen: Werken bij de overheid, Digitale overheid, Begroting en Boekhouding, Overheidsopdrachten en Strategische ondersteuning. Zo draagt de FOD bij tot de transformatie naar een efficiënte, toegankelijke en klantgerichte digitale overheid.