23 jan 2004 13:00

B-Fast operaties in Iran en op de Filippijnen

Op voorstel van de heer Louis Michel, Minister van Buitenlandse Zaken, ging de Ministerraad akkoord met de B-Fast operaties in Iran en op de Filippijnen.

Op voorstel van de heer Louis Michel, Minister van Buitenlandse Zaken, ging de Ministerraad akkoord met de B-Fast operaties in Iran en op de Filippijnen.

Ter herinnering: B-Fast, Belgian First Aid & Support Team, is de snelle interventiestructuur van de Belgische overheid die belast is met het verlenen van noodhulp bij rampen in het buitenland. Op 26 december 2003 richtte de Iraanse regering aan de internationale gemeenschap een vraag tot het verlenen van hulp naar aanleiding van de zware aardbeving die de regio rond de stad Bam teisterde en die resulteerde in meer dan 40.000 doden en vermisten. De Coördinatieraad van B-Fast stuurde ter plaatse een medisch team en een veldhospitaal. Er werden tenten en dekens aangekocht via het Rode Kruis België. Het totale bedrag van deze operaties wordt op 660.000 ? geschat, bedrag dat zal worden aangerekend op het budget B-Fast 2004. Op 21 december 2003 richtte de Filippijnse regering aan de internationale gemeenschap een vraag tot het verlenen van hulp naar aanleiding van de aardverschuivingen die plaats hebben gehad in de zuidelijke regio Leyte en die voor gevolg hadden dat tientallen mensen om het leven kwamen, gewond raakten of vermist werden. De Coördinatieraad van B-Fast stuurde medicijnen, voedsel, matrassen, dekens en muggennetten ter plaatse. Het totaal bedrag van deze operaties wordt op 33.000 ? geschat, bedrag dat zal worden aangerekend op het budget B-Fast 2004.