05 okt 2012 19:51

België neemt deel aan de European Extremely Large Telescope van de ESO

België zal deelnemen aan het Extremely Large Telescope-project van de European Southern Observatory. De telescoop wordt in de komende tien jaar opgebouwd op de Cerro Armazones in Chili's Atacamawoestijn. Daarmee zit België in de voorhoede van de spitstechnologie.

Minister van Wetenschapsbeleid Paul Magnette heeft de ministerraad voorgesteld deel te nemen aan het Extremely Large Telescope-project van de European Southern Observatory, een Europese organisatie voor astronomisch onderzoek op het zuidelijk halfrond. De reusachtige telescoop met een diameter van 39,3 m wordt uitgebouwd op de cerro Armazones, een berg van 3064 m in de Atacamawoestijn in Chili.

De deelname van België zal de Belgische universitaire onderzoekers en bedrijven toelaten om betrokken te zijn in een internationale organisatie waar spitstechnologie wordt toegepast. De onderzoekers kunnen via de telescoop massieve sterren, reuzensterren, binaire sterren, neutronensterren, exoplanenten, zwaartekrachtlenzen en quasars observeren.

De ministerraad keurt de deelname en de financiering goed.