05 okt 2012 19:53

Ministerraad van 5 oktober 2012

Eerste minister Elio Di Rupo zette tijdens de persconferentie na de ministerraad de gerealiseerde maatregelen van de relancestrategie in de verf.

Eerste minister Elio Di Rupo zette tijdens de persconferentie na de ministerraad de gerealiseerde maatregelen van de relancestrategie in de verf. Hij haalde de verlaging van sociale bijdragen voor de aanwerving van eerste werknemers aan, de afschaffing van de voorfinanciering van de btw bij import, de verlaging van sociale bijdragen voor aanwerving van werknemers uit de doelgroepen en de geplande verlaging voor onderzoekers. Tijdens zijn contacten met ondernemingen heeft hij aangename reacties gekregen over het beleid van de regering. De regering, zo zei hij, doet er alles aan om uit de crisis te geraken in moeilijke omstandigheden.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet verklaarde dat de ministerraad akte heeft genomen van het prinicpeakkoord van het kernkabinet over de hervorming van de gemeentelijke administratieve sancties. Aan de wetteksten wordt de laatste hand gelegd. Nadien worden ze besproken met de verenigingen van steden en gemeenten en voorgelegd aan de Raad van State.

Elio Di Rupo trok eveneens de aandacht op Brain.be, het kaderprogramma dat de federale wetenschappelijke programma's hervormt. De onderzoeksdomeinen worden uitgebreid en de financiering wordt gestabiliseerd. Ten slotte stelden minister van Justitie Annemie Turtelboom en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block de maatregelen tegen schijnhuwelijken en het schijn-wettelijk samenwonen voor.

De ministerraad nam volgende beslissingen: