29 jul 2024 14:16

België verbiedt wegwerp e-sigaretten

Het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 oktober 2016 betreffende het fabriceren en in het handel brengen van elektronische sigaretten is op 16/07/2024 gepubliceerd in het Staatsblad. De wijziging omvat een verbod op het op de markt brengen van elektronische sigaretten in de vorm van een integraal wegwerpproduct. Het gaat om producten die vooraf gevuld zijn en niet hervulbaar zijn. Het verbod geldt voor wegwerp e-sigaretten zowel met als zonder nicotine en gaat in op 1 januari 2025. De online verkoop van deze producten was al verboden sinds 28 december 2016 voor e-sigaretten met nicotine en 7 mei 2023 voor e-sigaretten zonder nicotine.

Dit verbod maakt deel uit van de Interfederale Strategie voor een rookvrije generatie. Wegwerp e-sigaretten zijn door hun design en lage prijs heel aantrekkelijk voor jongeren. Met deze maatregel zorgen we ervoor dat een product dat enorm schadelijk is voor zowel de volksgezondheid als het leefmilieu, van de markt gehaald wordt, zoals ook werd aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad in hun meest recente advies over e-sigaretten.

Een primeur in de Europese Unie

De voorbereiding van dit verbod was een werk van lange adem.  Zo had België dit verbod al in 2021 voorbereid en ingediend bij de Europese Commissie. In maart van dit jaar gaf de Commissie zijn goedkeuring voor de invoering van dit verbod. België is binnen de EU het eerste land dat de verkoop van wegwerp e-sigaretten zal verbieden. Het ziet ernaar uit dat    andere lidstaten dit voorbeeld zullen volgen.

Aangezien het verbod pas op 1 januari 2025 in werking treedt, is het voor de winkeliers en distributeurs op dit moment nog mogelijk om hun huidige voorraden van de hand te doen. Vanaf begin januari zal het verbod op de verkoop van wegwerp e-sigaretten strikt worden gecontroleerd. De voorraden die worden aangetroffen, zullen uit de handel worden genomen. Inbreuken op het verbod kunnen leiden tot een administratieve boete.