09 dec 2020 13:59

Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel speelt cruciale rol in ambitieus digitaal partnerschap tussen Afrika en Europa

Brussel, 9 december 2020 | Op 8 december lanceerde EU Commissievoorzitster Ursula von der Leyen samen met premier Alexander De Croo en andere Europese leiders de D4D hub, een mondiaal EU-platform dat een nieuw tijdperk van internationale digitale partnerships moet inluiden om een mensvriendelijke digitale transformatie mogelijk te maken. Elf lidstaten, waaronder België, hebben toegezegd om mee te werken aan een Europese digitale ontwikkelingsstrategie.

D4D Hub

De D4D Hub bestaat uit verschillende regionale componenten voor Afrika, Azië en de Stille Oceaan, Latijns-Amerika en de Caraïben.

Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel heeft het vertrouwen van Europa gekregen om de uitvoering van de digitale ontwikkelingsstrategie met de Afrikaanse Unie (de EU-AU D4D hub) te coördineren. Het is de eerste operationele component van de mondiale EU D4D hub, die in januari 2021 van start gaat. Enabel werkt daarvoor samen met het Duitse GIZ, het Franse AFD, het Luxemburgse LuxDev, Expertise France en het Estse ministerie van Buitenlandse zaken. Dat consortium zal – in samenspraak met de private sector, financiële instellingen, de academische wereld en burgerorganisaties – de digitale kloof tussen Afrika en Europa moeten verkleinen.

De AU-EU D4D Hub zal technische ondersteuning bieden aan nationale stakeholders, 'best practices' verspreiden, en de beleidsdialoog over digitalisering faciliteren tussen de deelnemers aan inter-Afrikaanse en Afrikaans-Europese partnerships.

"Ik ben trots op deze erkenning van het pionierswerk dat we hebben verricht,” zegt Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel. “Enabel heeft de afgelopen jaren fors in zijn digitale expertise geïnvesteerd, maar we hebben ook ervaring opgebouwd door meer en beter te gaan samenwerken met Afrikaanse en Europese spelers om onze impact te vergroten.”

Europa en Afrika willen hun digitale visies op elkaar afstemmen, gestoeld op dezelfde waarden en keuzes die onder andere een sterke gegevensbeveiliging en een inclusieve en duurzame economische groei mogelijk maken.

Enkele feiten op een rijtje

• 40% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot internet

• Geschat wordt dat het Afrikaanse BNP met meer dan 1% zal stijgen als de digitale dekking met 10% toeneemt

• 20% van het Europese herstelplan is voorbestemd voor de digitale overgang https://d4dlaunch.eu/

De D4D hub wordt op 8 december om 17.00 u gelanceerd door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, tijdens een on line evenement in aanwezigheid van Belgisch premier Alexander De Croo, Duits bondskanselier Angela Merkel, Frans president Emmanuel Macron, Ests premier Jüri Ratas, en Luxemburgs premier Xavier Bettel.

“Enabel heeft de afgelopen jaren fors in zijn digitale expertise geïnvesteerd, maar we hebben ook ervaring opgebouwd door meer en beter te gaan samenwerken met Afrikaanse en Europese spelers om onze impact te vergroten.”
Jean Van Wetter
Jean Van Wetter
algemeen directeur van Enabel

Over Enabel

Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, voert de Belgische gouvernementele samenwerking uit. Daarnaast werkt het agentschap ook voor rekening van andere nationale en internationale opdrachtgevers. Samen met zijn partners in binnen- en buitenland reikt Enabel oplossingen aan om dringende mondiale uitdagingen aan te pakken: klimaatverandering, verstedelijking, menselijke mobiliteit, vrede en veiligheid, economische en sociale ongelijkheid, en wereldburgerschap. Enabel heeft 1500 medewerkers. Het agentschap beheert 150 projecten in een twintigtal landen, in België, Afrika en het Midden-Oosten.

enabel.be

Contact

• Guido Couck, coordinator Communicatie, guido.couck@enabel.be, +32 476 92 02 37

• Maxime Heyndrickx, D4D Expert, contactpersoon voor de D4D Hub bij Enabel, maxime.heyndrickx@enabel.be, +32 496 93 46 97