16 jun 2017 17:30

Belgische deelname aan de "Enhanced Air Policing Mission" in Estland

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput akkoord met de Belgsische deelname aan de "Enhanced Air Policing Mission" (EAPM) in Estland in 2017.

De versterking van de luchtpolitie in de noordelijke luchtregio maakt deel uit van het Readiness Action Plan van de NAVO. Het plan omvat maatregelen om de reactiviteit van de Alliantie tegenover alle bedreigingen in de nieuwe veiligheidsomgeving te verbeteren, in het bijzonder aan de grenzen van het verdragsgebied. Een verhoogde aanwezigheid van lucht-, land- en maritieme middelen, op rotatiebasis, in het oostelijk deel van het bondgenootschap en de hogere gereedheid vragen extra inspanningen van alle 28 bondgenoten. 

Vier Belgische F-16 vliegtuigen zullen ontplooid worden op de luchtmachtbasis van Amari in Estland met een bijhorend ondersteuningsdetachement van een 50-tal militairen gedurende een periode van ongeveer vier maanden (september - december 2017). Drie personen uit dit detachement zullen worden ingezet in de Control and Reporting Post van Amari voor training en coaching van het Estse luchtverdedigingspersoneel.