01 jul 2021 16:56

Belgische Douane lanceert succesvol eerste module van nieuw aangiftesysteem.

Vandaag is met succes een eerste module van een gloednieuw aangiftesysteem, IDMS genaamd (Import Declarations Management System) gelanceerd. Deze eerste module behandelt aangiftes van zendingen met lage waarde (H7-aangiftes) die vaak e-commerce zendingen zijn.

De Belgische Douane haalde de deadline, opgelegd door de Europese Commissie, van donderdag 1 juli 2021 met glans door om 7 uur ‘s ochtends live te gaan met een eerste module van het gloednieuw douaneaangiftesysteem IDMS. Die eerste module heeft betrekking op H7-aangiftes voor de aangifte van “zendingen met een lage waarde” of ook de “Low value consignments” genoemd, waar ook de douaneaangiftes voor e-commerce onder vallen.

Op 1 juli 2021 valt immers, door een aangepaste Europese regelgeving, de btw-vrijstelling voor pakjes met een waarde van 22 euro of minder weg.

Dankzij dit nieuw aangiftesysteem zal de Belgische douane het hoofd kunnen bieden aan de administratieve werklast die deze bijkomende aangiften voor “zendingen met een lage waarde” met zich mee zullen brengen.

Deze eerste module van het nieuw aangiftesysteem IDMS werd gebouwd om in lijn te zijn met het MASP (Multi Annual Strategic Planning) van de EU en de nieuwe douanewetgeving binnen de EU.

Voor meer info, bekijk de website van de Douane.