26 mei 2021 18:14

Beliris houdt van Brussel een beetje, veel, hartstochtelijk: een nieuw programma voor de expert in openbare werken werd goedgekeurd

Brussel is een bruisende stad: het is de plek waar mensen wonen, werken, vrienden ontmoeten, kunst ontdekken, sport beoefenen, ... Het is een stad met vele facetten. Een stad waar we een beetje, veel, maar vooral hartstochtelijk van houden! Beliris, expert in openbare werken, steekt Brussel op 26 mei een hart onder de riem door het tientallen projecten aan te bieden om zijn uitstraling te vergroten. 

Karine Lalieux, Minister van Pensioenen en Sociale integratie belast met Beliris, legt uit:
« Dit nieuwe programma verenigt alle ingrediënten om Brussel aantrekkelijk te maken voor toeristen, Europeanen en pendelaars, maar ook om er voor de inwoners een aangename regio van te blijven maken om in te wonen. Wij, Brusselaars, Belgen, zijn de eerste ambassadeurs van onze hoofdstad. Deze projecten getuigen van onze gemeenschappelijke wil om deel te nemen aan de uitstraling van onze mooie regio. »

Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Gewest, voegt toe :
« Dit programma beantwoordt aan de prioriteiten van de Brusselaars, en ik denk daarbij in het bijzonder aan sociale huisvesting, met projecten zoals Brigitinnes of Logis-Floréal bijvoorbeeld. Maar ook aan de aanzienlijke middelen die beschikbaar zijn gesteld voor de ondersteuning van stadsvernieuwing om het hefboomeffect van stedelijke ontwikkelingen te vergroten in wijken die dat nodig hebben. De Josaphat-site van zijn kant heeft de nodige middelen gekregen om onze ambities waar te maken: een grootschalige, openbare groene ruimte die de biodiversiteit respecteert! Ook de mobiliteit, met inbegrip van de voortzetting van het projectMetro 3, kent een stijging en daar verheug ik me over. »

EEN INCLUSIEVE MOBILITEIT

Beliris zal meer dan een derde van het budget besteden aan mobiliteit, waarbij veel aandacht gaat naar inclusieve weginfrastructuur met meer ruimte voor fietsers, voetgangers en andere actieve weggebruikers. Het programma is ook gericht op de efficiëntie van het openbaar vervoer en zorgt voor een betere integratie van de toegankelijkheidsbehoeften voor mensen met beperkte mobiliteit. Op het programma staan de aanleg van voet- en fietspaden, de aanleg van Metro 3, de herinrichting van verschillende grote boulevards en de bouw van nieuwe voetgangersbruggen over het Brusselse kanaal.

EEN STAD OM IN TE LEVEN

Stadsontwikkeling wordt bevorderd via projecten voor sociale huisvesting, openbare ruimten, groene ruimten en buurtinfrastructuur. Dit programma investeert in de prioritaire gebieden Biestebroek en Josaphat en in de herontwikkeling rond het Weststation. Het ondersteunt wijkcontracten en draagt actief bij tot sociale cohesie. Met projecten zoals de verlaging en vergroening van de kanaaloevers wil het gewest bovendien de band tussen openbare ruimte, water en natuur versterken. De doelstelling is ambitieus: kwaliteitsvolle ruimtes creëren die uitnodigen tot wandelen, sporten en ontmoeten, en die aangenaam zijn voor de Brusselaars en hun bezoekers.

EEN OPSTEKER VOOR BRUSSEL

De Brusselse metropool, een waar mozaïek van culturen, leeft op het ritme van allerhande evenementen en geniet van een ongelooflijke rijkdom aan erfgoed. Cultuur, erfgoed en sport zijn essentieel voor een dynamische regio. Met dit nieuwe programma gaan belangrijke projecten een stap vooruit en komen andere tot bloei: de restauratie van het Conservatorium, de bouw van een nationaal hockeystadion, interventies voor het Atomium en de Koninklijke Bibliotheek, hernieuwde steun voor de Muntschouwburg, ... Deze projecten hebben één doel: onze hoofdstad durf geven en het hart van Brussel doen kloppen.

BRUSSEL, EEN STAD OM VAN TE HOUDEN!

Brussel is een groene, sociale en economische long. Het is ook het beeld van een land. Vandaag, met de nieuwe budgettaire indexering van het fonds en de extra middelen uit het Europees herstelfonds, zijn alle ingrediënten aanwezig om Brussel en zijn vele troeven uit te spelen. De reeks projecten heeft de ambitie om het gezicht van Brussel te veranderen, om de inwoners van Brussel en de Belgen trots te maken op hun hoofdstad in een coherente visie.