10 jan 2020 13:00

Besturingssystemen Windows 7 en Windows XP niet langer veilig

Centrum voor Cybersecurity België en Test Aankoop, Brussel, 10 januari 2020

Op 14 januari 2020 zet Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 stop. Het Centrum voor Cybersecurity België en Test Aankoop raden gebruikers van Microsoft Windows 7, en ook Windows 8, Vista, 2000 en XP aan om snel actie te ondernemen.

Waarom lopen gebruikers van verouderde besturingssystemen een risico?

Op 14 januari 2020, wordt de extended ondersteuning van Windows 7 stopgezet. Dat wil zeggen dat er geen nieuwe veiligheidsupdates meer voorzien zijn. Computers die nu nog draaien op Windows 7 worden bijzonder kwetsbaar voor cyberaanvallen. Hackers krijgen dan vrij spel op pc’s die nog gebruik maken van Windows 7.  Niet alleen de thuisgebruiker loopt gevaar. Ook bedrijven en overheidsdiensten moeten snel maatregelen nemen om geen slachtoffer te worden van computervirussen.

cijfers

Hoe groot is het risico?

De jongste tijd zijn gelukkig veel Windowsgebruikers overgestapt naar Windows 10. Dit is een goeie zaak want uit cijfers blijkt dat de gebruikers van oude systemen ook vandaag al veel vaker het slachtoffers zijn van virussen. Ongeveer 90% van alle pc's in België draait op een besturingssysteem van Microsoft, de stopzetting van ondersteuning van Windows 7 kan mogelijk een impact hebben op de cyberveiligheid van vele Belgen.

In België gebeurt 96% van alle waargenomen infecties op oudere versies van Windows terwijl ze slechts 20% van alle Windows computers uitmaken.

  • Meer dan 1000 verouderde Windows systemen (Windows XP, Vista en 2000) zijn goed voor 85% van alle virusinfecties terwijl ze slechts 1,5% van alle Windows systemen uitmaken.
  • Windows 7 en Windows 8 vertegenwoordigen 11 % van alle infecties terwijl ze slechts 18,5% van alle Windows systemen uitmaken.
  • Slechts 4% van alle infecties gebeurt op Windows 10 terwijl ze 80% van alle Windows systemen uitmaken
Maar liefst 96% van de infecties met virussen op Windowssystemen komt voor op oudere versies dan Windows 10. Vooral de gebruikers van Windows 7, maar dus ook gebruikers van XP, Vista en 2000 lopen een groot gevaar. Met het stopzetten van de ondersteuning van Windows 7 zal het risico alleen maar toenemen”.
Miguel De Bruycker
Miguel De Bruycker
directeur van het Centrum voor Cybersecurity België

Hoe overstappen naar een ander besturingssysteem?

Gebruik je nog steeds een verouderde versie van Windows?  Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Windows 10 is veiliger dankzij Windows Defender en Windows Firewall. Bovendien voert Windows 10 automatisch updates op je computer uit. 

Maar er zijn ook andere opties die tegen mekaar worden afgewogen door Test Aankoop. https://www.test-aankoop.be/hightech/computers-en-tablets/dossier/windows7

Hoe weet je welke versie van Windows je gebruikt?

Klik op het Windows-icoon, links op de onderste taakbalk. Typ winver en klik op Enter. In een venster verschijnen nu de specificaties van je Windowsversie.

Contactpersonen voor de pers

  • Andries Bomans (CCB, NL/FR) : 0471 66 00 06
  • Katrien Eggers (CCB, NL/FR) : 0485 765 336
  • Jean-Philippe Ducart (TA, FR) :  0496 57 13 45
  • Simon November (TA, NL) : 0499 51 21 40