12 jan 2021 13:57

Campagne FOD Volksgezondheid: verhaaltjes om ouders en kinderen te informeren over de risico’s van chemische huishoudproducten

Arne is een jongen die wil vliegen. Hij is ervan overtuigd dat dit zal lukken. Mama, buurman en buurvrouw zijn heel erg sceptisch. Dat kan Arne echter niet stoppen. Vliegen zal hij, ze zullen wel zien!

Raf Walschaerts vertelt dit en andere verhalen tijdens drie januari-avonden voor de campagne “Lezen voor gebruik” van de FOD Volksgezondheid.

Het verhaal

Ouders en kleuters (3+) kijken en luisteren samen, online, naar het verhaal.
Voor de kleuters gewoon een mooi verhaal, voor de ouders een mooi verhaal mét een boodschap:
Let op. Kinderen kijken anders. Naar de wereld rondom hen. Naar het leven. Ook naar spullen en producten thuis. Jaarlijks vinden ongeveer 5.000 ongevallen plaats met jonge kinderen en chemische producten. Het is belangrijk om hier als ouder van bewust te zijn, en het etiket te lezen van gevaarlijke producten om zo die ongevallen eenvoudig te vermijden.

 

Waar en wanneer?

De vertellingen kan je online bekijken en beluisteren op 24, 27 en 31 januari om 18u via Facebook: https://www.facebook.com/lezenvoorgebruik . Een verhaaltje duurt 5 minuten. Elke keer wordt er een ander verhaaltje verteld. De video’s zijn nadien ook te bekijken op www.lezenvoorgebruik.be .

 

Waarom deze campagne?
Jaarlijks gebeuren er in België ongeveer 10.000 ongevallen met chemische huishoudproducten. Vaak zijn kinderen het slachtoffer en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Door de coronacrisis zitten we ook meer thuis en hebben we meer bleekwater, handgels en andere ontsmettingsmiddelen in huis. Hierdoor piekt het aantal ongevallen.

De aantrekkelijke verpakkingen van chemische producten kunnen onbedoeld de aandacht trekken van kinderen. De helft van alle ongevallen gebeurt met jonge kinderen en dan nog voornamelijk met kinderen van 1-5 jaar, een leeftijd waarop kinderen hun omgeving verkennen en de neiging hebben alles in de mond te steken.

Het is belangrijk om ouders van jonge kinderen hier bewust van te maken.
Dit doen we door hen via de poëtische verhalen van Raf bewust te maken van hoe anders kinderen in het leven staan. Om hen dan daarna concrete tips te geven zoals:

  • Bewaar chemische huishoudproducten steeds buiten het bereik van kinderen.
  • Sluit ze na elk gebruik onmiddellijk goed af.
  • Leer iets oudere kinderen welke producten gevaarlijk zijn en hoe je ze herkent. Vertel waarom het niet slim is om ermee te spelen.
  • En … lees altijd het etiket aandachtig voor gebruik!

 

Op lezenvoorgebruik.be staan voorzorgsmaatregelen, de gevaarsymbolen en hun betekenis en een reeks animatiefilmpjes die herkenbare thuissituaties in beeld brengen. Een brochure met uitleg over de vaakst voorkomende ongevallen kan je bestellen via de campagnesite.

 

ARTISTIEKE PLOEG

Raf Walschaerts slaat de handen in elkaar met kleutertheater 4Hoog en filmmaker Jonas Baeckeland.
Ze creëren samen een hele nieuwe wereld, louter aan de hand van 5 paar schoenen en een houten tafel. Raf schreef, vertelt en musiceert. Voor kleuters, maar ook voor hun ouders.
3 kleine poëtische pareltjes voor het slapengaan.

4Hoog productiehuis
4Hoog maakt kwaliteitsvolle, poëtische en muzikale voorstellingen voor (jonge) kinderen. 4Hoog raakt in zijn voorstellingen niet-evidente thema’s aan, zoals verdriet, angst en verlangen, en legt met succes de link naar disciplines als klassieke muziek, poëzie, bruitage en video.
                                                                                    

De focus van 4Hoog ligt op kleuters. Creëren voor kinderen vanaf 3 jaar is een bewuste keuze die de makers uitdaagt.  ‘Je moet voor kleuters niet bukken, maar juist op je tenen gaan staan’ is het motto van dit productiehuis. Het op zoek gaan naar het juiste, begrijpbare format en het vormelijk en tekstueel uitpuren is boeiend voor zowel schrijvers, makers als acteurs. 4Hoog kiest voor diepgang en biedt niet enkel ontspanning, maar ook inspanning, uiteraard met respect voor de persoonlijkheidsontwikkeling van het kind.

4Hoog creëerde en speelde in de afgelopen jaren reeds een 40-tal producties en speelt in Vlaanderen, Wallonië, alsook internationaal (Nederland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Japan,...).
Meer info over 4Hoog vindt u op www.4hoog.be                 

Raf Walschaerts

Raf Walschaerts vormt samen met zijn broer Mich al meer dan dertig jaar het befaamde theaterduo Kommil Foo.
Hij is naast cabaretier, meesterverteller, muzikant en liedjesschrijver ook een bedenker van gevoelige en pakkende verhalen.
En... hij is de man die meer dan 20 jaar geleden, samen met Caroline Lanoye, het kindertheatergezelschap 4Hoog oprichtte. Hij was jaren de artistiek leider van 4Hoog en maakte verschillende producties voor kinderen zoals De Koning zonder Schoenen, WOLK, Specht, Bol de Wereld, Akke Akke Tuut....

Meer info over Raf vindt u op www.kommilfoo.be

Jonas Baeckeland
Jonas Baeckeland is filmmaker en oprichter/regisseur/artistiek leider van productiehuis Blauwhuis. Blauwhuis onderzoekt hybride vormtalen op de snijpunten van film en theater en creëert projecten met een sterke artistieke stempel. Producties lopen uiteen van theatervoorstellingen tot artistieke films en documentaires.

De experimentele beeldtaal vormt de rode draad doorheen het werk en films kennen ook steeds een zekere poëzie. Films van Blauwhuis haalden selecties op diverse binnen- en buitenlandse filmfestivals zoals Los Angeles Shortfilm festival, Raindance, Film Fest Gent, Locarno, Internationaal kortfilmfestival Leuven, Internationaal Filmfestival Rotterdam. 4Hoog en Blauwhuis maakten samen de productie KEIK (3+).

Meer info over Blauwhuis en Jonas vindt u op http://blauwhuis.be/nl