19 okt 2020 09:15

Coronacrisis zorgt voor stijgend aantal ongevallen met chemische producten

Door de coronacrisis hebben we meer dan ooit chemische huishoudproducten zoals schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen in huis. Daardoor is ook het aantal ongevallen de laatste maanden fors gestegen. De FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum starten daarom vandaag de campagne Lezen voor gebruik om mensen aan te zetten altijd eerst het etiket te lezen, hen bewust te maken van de risico’s en tips te geven over hoe chemische producten veilig te gebruiken.

Jaarlijks gebeuren er in België ongeveer 10.000 ongevallen met chemische huishoudproducten. Vaak zijn kinderen het slachtoffer en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Door de coronacrisis zitten we meer thuis en hebben we meer bleekwater, handgels en andere ontsmettingsmiddelen in huis. Hierdoor piekt het aantal ongevallen.

Via radiospots en een (sociale) mediacampagne willen de FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum tonen hoe je ongevallen met chemische producten kan vermijden. Op lezenvoorgebruik.be staan voorzorgsmaatregelen, de gevaarsymbolen en hun betekenis en een reeks animatiefilmpjes die herkenbare thuissituaties in beeld brengen. Een brochure met uitleg over de vaakst voorkomende ongevallen kan je bestellen via de campagnesite.

Gemiddeld zijn er sinds maart:

 • 5x meer ongevallen met handgels (in totaal 1003 ongevallen)
 • 3x meer ongevallen met andere ontsmettingsmiddelen (in totaal 565 ongevallen)
 • 2x meer ongevallen met bleekwater (in totaal 1024 ongevallen)
 • een kwart meer ongevallen met essentiële oliën (in totaal 595 ongevallen)
  Sinds de coronacrisis zijn alcoholhoudende handgels overal aanwezig. Door het hoge alcoholgehalte (>70%) kan zelfs een kleine inname al tot een ernstige vergiftiging leiden, zeker bij kinderen. Ook contact met de ogen moet je vermijden. Laat kinderen enkel onder toezicht van een volwassene alcoholgel gebruiken. Ook bleekwater (javel) zorgt voor heel wat ongevallen in huis. Meng bleekwater of toiletreiniger nooit met andere producten. Er kunnen giftige dampen ontstaan.
  De meest ernstige ongevallen gebeuren met producten voor doe-het-zelvers zoals ontstoppers, lijmverwijderaars, white spirit, zoutzuur en sterke ontkalkers. In samenwerking met het doe-het-zelfplatform Dobbit is ook een videochat beschikbaar waar klussers doe-het-zelf tips en advies krijgen o.a. over het veilig gebruik van gevaarlijke producten. 
  Deze drie eenvoudige tips helpen je veilig om te gaan met chemische huishoudproducten:
 • Bewaar chemische huishoudproducten steeds buiten het bereik van kinderen.
 • Sluit ze na elk gebruik onmiddellijk goed af.
 • En … lees altijd het etiket aandachtig voor gebruik!
   
  Contact:
  Jona De Leye, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, tel. 0474 84 02 12
  Dominique Vandijck, adjunct algemeen directeur Antigifcentrum, tel. 0479 93 28 01