28 mei 2020 09:08

Coronavirus: begin juni nieuwe vluchten voor de Belgen die vastzitten in Marokko

Sinds enkele weken ontvangt de federale Ombudsman vragen en klachten van mensen die vastzitten in Marokko en die naar België willen terugkeren. De FOD Buitenlandse Zaken en de Belgische ambassade in Marokko doen hun best om de vele aanvragen te behandelen en de repatriëringen mogelijk te maken. Ze kondigden op 26 mei aan dat er begin juni een derde reeks retourvluchten vanuit Casablanca komt. Zit u vast in Marokko en wil u terugkeren naar België, dan is het dus belangrijk dat u dat aan de ambassade meldt als u dat nog niet gedaan hebt.

Door het coronavirus zijn duizenden Belgen, Belgo-Marokkanen en Marokkanen die in België wonen, twee maanden geleden gestrand in Marokko. Ze reisden naar Marokko om er vakantie te nemen, voor het werk of op familiebezoek. Voor sommigen eindigde het verblijf hoogst onverkwikkelijk. De veelbevraagde FOD Buitenlandse Zaken, de Belgische ambassade in Rabat en het Consulaat-generaal in Casablanca hebben onvermoeibaar geijverd om een oplossing voor alle betrokkenen te vinden.  Sinds het begin van de crisis zijn ze er al in geslaagd om zeven vluchten uit Marokko te organiseren en 3.050 mensen te repatriëren. Maar nog niet iedereen kon terugkeren.

Afgezonderd in Marokko

Marokko blijft in lockdown, houdt zijn grenzen gesloten en handhaaft de strenge gezondheidsmaatregelen minstens tot 10 juni.

De Belgen die afgezonderd zitten in Marokko krijgen te maken met verschillende problemen. Sommigen krijgen het financieel moeilijk omdat ze hun beroepsactiviteit in België niet kunnen hervatten, anderen krijgen gezondheidsproblemen, ouders blijven gescheiden van hun kinderen in België.

De communicatie van de FOD Buitenlandse Zaken en de Belgische ambassade leidde soms tot onbegrip en ongerustheid. Sommigen werden bang niet meer terug te kunnen naar België. De federale Ombudsman drong er bij de minister van Buitenlandse Zaken op aan de mensen die nog vastzitten in Marokko snel te contacteren en hen duidelijke informatie te geven over de situatie.

Nieuwe terugvluchten vanuit Casablanca begin juni

De FOD Buitenlandse Zaken en de Belgische ambassade kondigden op 26 mei 2020 aan dat er in juni een nieuwe reeks terugvluchten vanuit Casablanca komt. De FOD Buitenlandse Zaken is al begonnen met de mensen te contacteren die aan de ambassade gemeld hadden dat ze wilden terugkeren naar België.

Wat te doen als u nog vastzit?

Hebt u de Belgische ambassade in Rabat reeds gevraagd om een repatriëring en bent u door de FOD Buitenlandse Zaken gebeld, dan hoeft u niks te doen. Uw gegevens zullen worden doorgegeven aan de luchtvaartmaatschappij TUI Fly die u dan later zal contacteren.

Kreeg u nog geen telefoontje van de FOD Buitenlandse Zaken of hebt u uw aanwezigheid in Marokko nog niet gemeld, dan moet u het formulier om uw repatriëring aan te vragen zo snel mogelijk invullen op de website van de ambassade.

Meer informatie op de website van de Belgische ambassade

Lees alle informatie over de nieuwe vluchten vanuit Casablanca begin juni
Vul het formulier in om uw repatriëring aan te vragen
Raadpleeg de lijst met veelgestelde vragen over het coronavirus in Marokko