15 jun 2015 15:41

De Koninklijke Bibliotheek van België opent op 17 juni de tentoonstelling 'De schoonheid van de oorlog. Waterloo 1815-2015'

Kan oorlog mooi zijn?
De gruwel van de oorlog krijgt in zijn uitbeelding een esthetisch karakter en groeit zelfs uit tot sublieme schoonheid. Dat is het paradoxale uitgangspunt van de nieuwe tentoonstelling in de Koninklijke Bibliotheek van België, in het kader van 200 jaar Slag bij Waterloo.

Beeldend kunstenaar Koen Broucke opent een artistieke dialoog tussen kunstwerken uit het verleden en hedendaagse creaties

De expo onderzoekt de link tussen kunst en geschiedenis

Naast bekend werk van Joseph Mallord William Turner, Francisco Goya en James Ensor werd ongekend en verrassend materiaal bovengehaald

Broucke wil de hedendaagse toeschouwer aan het denken zetten over de manier waarop oorlog wordt weergegeven. De expo is een eerste fase in zijn doctoraatsonderzoek in de kunsten.

Gruwel en sublieme schoonheid

De 18de- en 19de-eeuwse prenten en boeken over de napoleontische veldslagen ademen esthetiek. De kleurrijke uniformen en heroïsche aanvalsgolven te midden van prachtige landschappen verheffen het oorlogsvoeren tot kunst.

Schokkende titel

Curator Koen Broucke wil de hedendaagse toeschouwer aan het denken zetten over de manier waarop oorlog wordt weergegeven. In dat licht heeft de titel ‘De schoonheid van de oorlog’ iets schokkends.

"De titel van de tentoonstelling had eigenlijk 'De schoonheid van de representatie van de oorlog' moeten zijn, of nog beter 'De verwondering hoe de kunst (in die tijd hoofdzakelijk schilder- en tekenkunst) zoiets verschrikkelijks en wreeds als de oorlog tot iets schoons heeft kunnen transformeren'. Door de weglating ontstaat er een ironische spanning, die nog meer duidelijk maakt hoe verschrikkelijk en lelijk de oorlog zelf is."

Koen Broucke, curator van de tentoonstelling

Persoonlijk onderzoek

Voor deze tentoonstelling vervaardigde Koen Broucke een reeks werken die groeiden uit zijn persoonlijk onderzoek naar de Slag bij Waterloo. Ze treden in dialoog met unieke prenten, tekeningen, boeken, medailles en kaarten uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek.

Specifiek rond de Slag bij Waterloo wordt een aantal nooit eerder getoonde stukken tentoongesteld. Zo bleek een weinig opvallende grijze map een album van Jean-Baptiste Rubens te bevatten uit 1815, vol kleurrijke schetsen van uniformen uit de beroemde veldslag.

"In het geval van de Slag bij Waterloo toont recent teruggevonden beeldmateriaal uit het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek dat de eerste en vaak naïeve beelden alles behalve mooi waren. Pas nadien is er veel heroïek en, jawel, schoonheid in de beeldproductie geslopen. Een beeldtraditie die tot op vandaag wordt voortgezet in historische films en spektakels. En ook de esthetisering van de oorlog is blijven voortduren, in videogames en militair propagandamateriaal."

Koen Broucke, curator van de tentoonstelling

Omvangrijke schenking

Het werk van Koen Broucke illustreert de kruisbestuiving tussen wetenschappelijk onderzoek en hedendaagse kunst. De samenwerking tussen de kunstenaar en de Koninklijke Bibliotheek van België kwam er naar aanleiding van een schenking van Brouckes werk aan het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek. Het gaat om een aantal acryltekeningen, pentekeningen en etsen.

Praktisch

De schoonheid van de oorlog. Waterloo 1815-2015

Van 17 juni tot 15 september 2015

Nassaukapel - Koninklijke Bibliotheek van België

Kunstberg / Keizerslaan 2

1000 Brussel

Gratis toegang

Open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, behalve op de sluitingsdagen van de Koninklijke Bibliotheek van België. In juli en augustus is de Bibliotheek gesloten op zaterdag. Alle informatie op www.kbr.be.