25 jan 2024 11:28

De Regie der Gebouwen investeert in infrastructuur voor het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

De Regie der Gebouwen voerde de afgelopen maanden werken uit aan verschillende gebouwen in Brussel die ze beheert en waar activiteiten doorgaan voor het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, dat van start ging op 1 januari 2024.  Het gaat om emblematische gebouwen met een belangrijke historische- en erfgoedwaarde, meer bepaald het Egmontpaleis, Residence Palace, de Wetstraat 16 en de ambtswoning van de premier.

Mathieu Michel, staatssecretaris van de Regie der Gebouwen: “De werkzaamheden voor het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie zijn enkele maanden geleden officieel van start gegaan. Ik ben verheugd over de voortgang en de voltooiing van deze werkzaamheden. Het Résidence Palace, het Egmontpaleis, Wetstraat 16 en de ambtswoning van de eerste minister zijn stuk voor stuk emblematische sites die geen introductie nodig hebben en symbool staan voor de architecturale parels van ons Brusselse erfgoed. Ik heb bewondering voor het ongelooflijke werk dat onder andere door onze teams van de Regie der Gebouwen en het IPC is verricht om ervoor te zorgen dat ons erfgoed de tand des tijds overleeft. Sinds 1 januari 2024 is België de etalage van Europa en gastheer van het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. In dit opzicht moesten we efficiënt, operationeel en voorbereid zijn voor deze nieuwe rol. Daarom hebben we er alles aan gedaan om onze gebouwen waardig voor België te maken. Zo kunnen we onze Europese leiders naar behoren ontvangen en de democratie levend houden.”

Egmontpaleis

Egmontpaleis

In het Egmontpaleis aan de Kleine Zavel in Brussel, waar diensten van de FOD Buitenlandse Zaken zijn gehuisvest, vonden de afgelopen maanden heel wat renovatie- en opfrissingswerken plaats. Dit gebouwencomplex is sinds 2002 geklasseerd en de prachtig gedecoreerde zalen worden onder meer gebruikt voor de ontvangst van hoge buitenlandse gasten. 

 • Tussen maart 2022 en juni 2023 werd het dak van de vleugel “Arenbergzaal” gerenoveerd. Het ging om de tweede fase van de renovatie van de daken van het Egmontpaleis. 

  De dakbedekking, de dakgoten en het buitenschrijnwerk van de zolderverdieping werden gerenoveerd. Ook de houten structuren van de dakconstructie werden verstevigd en waar nodig vervangen. Alle houtconstructies van de zolderverdieping kregen een preventieve insectenbehandeling. De kostprijs van deze tweede fase bedroeg 943.000 euro (inclusief btw).

  De eerste fase van de dakenrenovatie werd al in mei 2021 afgerond (dak Protocollaire vleugel). Voor de derde en laatste fase, die de vleugel “Zuid, Oost en West” betreft, zal de overheidsopdracht in 2024 worden gepubliceerd.
 • In april 2023 werd gestart met de renovatie en restauratie van het buitenschrijnwerk van het Egmontpaleis.

  Hierbij wordt een compromis gezocht tussen de energetische verbetering van het complex enerzijds en het beschermde uitzicht ervan anderzijds. Zo wordt voor de vergader- en evenementruimten nieuw buitenschrijnwerk met dubbele beglazing voorzien voor meer thermisch comfort. Voor de gangen wordt het buitenschrijnwerk gerestaureerd en het oorspronkelijke uitzicht, dus ook de enkele beglazing, behouden. 

  De eerste fase van dit project liep tot oktober 2023. Het ging om het buitenschrijnwerk van de vleugel Zuid, Oost en West (de zichtbare zijden aan de erekoer en de everzwijnkoer) en het volledige buitenschrijnwerk van de vleugel Arenbergzaal, evenals van de gelijkvloerse verdieping van de Protocollaire vleugel (zijde erekoer).

  De tweede fase gaat na het Belgisch voorzitterschap van start. 

  De kostprijs voor de werken aan het buitenschrijnwerk bedraagt 1,7 miljoen euro (inclusief btw). 
 • Tussen februari en december 2023 werd ook de Wandtapijtenzaal gerestaureerd op de eerste verdieping van de Verbindingsvleugel. Alle houtstructuren werden onderzocht op hun stabiliteit en eventuele aantastingen door huiszwam/insecten en werden waar nodig vervangen. Alle houtstructuren kregen ook een preventieve insectenbehandeling. Er werd ook nieuwe wandbespanning geplaatst, die op maat gemaakt werd naar oorspronkelijk model.

  De kostprijs voor de  renovatie van de Wandtapijtenzaal bedroeg 516.000 euro (inclusief btw).
 • Daarnaast vonden nog andere werken plaats, zoals de restauratie van de plafondschildering in het “salon Louis XIV” (in de vleugel Zuid, Oost, West), de vervanging van de verlichting rond de erekoer door energiezuinig ledverlichting en de vernieuwing van het parket in de geklasseerde zaal “Passage Hornes”. Ook de stookplaats van het Egmontpaleis werd vernieuwd en aangepast aan de hedendaagse brandveiligheidsnormen. Er vonden ten slotte ook heel wat kleinere opfrissings-, herstel-, en schilderwerken plaats in het Egmontpaleis.

Meer info op de website van de Regie der Gebouwen 

Residence Palace

Residence Palace (Internationaal Perscentrum)

In oktober 2023 startte de Regie der Gebouwen met de renovatie en restauratie van de gelijkvloerse verdieping van blok C van Residence Palace, gelegen in de Europese wijk in Brussel. Dit deel van het gebouw is in gebruik door het Internationaal Perscentrum (IPC). 

Residence Palace heeft een grote historische waarde en is een mooi voorbeeld van de Art Déco-stijl. Sinds 2017 zetelen de Raad van de Europese Unie en de Europese Raad in het volledig gerenoveerde en uitgebreide blok A, het zogenaamde “Europa-gebouw”

Volgende werken werden uitgevoerd op het gelijkvloers van blok C:

 • In de patio werd de vloer uit mozaïek gerestaureerd, evenals het binnenschrijnwerk in eik. 
 • In de Passagezaal en de salons grenzend aan het restaurant werden het houtwerk en de muurbekledingen gerestaureerd.
 • Het onthaal van het IPC wordt omgebouwd tot een eresalon. Het onthaal bevindt zich voortaan op de eerste verdieping van blok C. 
 • De clubzaal die grenst aan het restaurant wordt ook volledig gerenoveerd in de Art Déco-stijl die eigen is aan Residence Palace om er een VIP-ruimte in onder te brengen.
 • In de inkomhallen Jordaens en Rubens werden de muren afgekapt om de oorspronkelijke similisteen terug te vinden en de vloer kreeg terug een mozaïeken afwerking. Ook de plafonds werden vernieuwd.
 • In verschillende ruimtes werden de akoestiek verbeterd en de verlichting vernieuwd.

De werken kosten 1,2 miljoen euro (exclusief btw) en worden in januari 2024 voltooid. 

Meer info op de website van de Regie der Gebouwen 

Wetstraat 16

Wetstraat 16

Ook in het complex van de Wetstraat 16 in Brussel werden verschillende werken uitgevoerd. Dit gebouw, dat dateert van het einde van de 18de eeuw en naast het federaal parlement is gelegen, huisvest het kantoor van de premier, en ook zijn beleidscel en de FOD Kanselarij van de Eerste Minister. 

De inkomhal aan de Wetstraat 16 werd grondig opgefrist, waardoor deze in zijn oorspronkelijke glorie is hersteld. Ook de indrukwekkende eretrap in Lodewijk XVI-stijl, die verfraaid is met  smeedijzeren panelen met lauwerkransmotief, werd volledig verguld. Deze werken werden uitgevoerd tussen eind juni 2023 en eind september 2023  en kostten ongeveer 221.000 euro (inclusief btw). 

De neoklassieke gevels van het complex aan de kant van de Hertogstraat en de Beyaertstraat werden tussen eind augustus en begin december 2023 geschilderd en ook de blauwe steen kreeg een reinigingsbeurt. 
Alle voegen van de kroonlijst in blauwe steen werden opnieuw opgevuld, goed voor zo’n 200 meter in totaal. Hierdoor kan waterinfiltratie vermeden worden. De afwerkingslaag van de buitengevel ter hoogte van de bovenste verdieping, die in slechte staat was, werd afgekapt en opnieuw behandeld en bezet. Ook de structuur uit zandsteen van het ronde raam (“œil de bœuf") werd verstevigd voor de stabiliteit. 

De gevels aan de kant van de Wetstraat 14-16 zullen in de 2de helft van 2024 worden geschilderd. 

De totale kostprijs van de gevelwerken, die een oppervlakte van 3.300 m² vertegenwoordigen, bedraagt ongeveer 346.000 euro (inclusief btw). 

Meer info op de website van de Regie der Gebouwen

Lambermont 1

Ambtswoning premier (Lambermontstraat 1)

In de nabijgelegen ambtswoning van de premier (Lambermontstraat 1) werden ook werken uitgevoerd. Dit pand werd eind 18de eeuw opgetrokken in classicistische stijl en wordt vooral gebruikt voor politieke onderhandelingen en de ontvangst van hoge gasten. 

Tussen midden september en midden december 2023 werden de rijkelijk gedecoreerde ruimtes op het gelijkvloers grondig opgefrist en verguld, evenals de trappenhal en de gang van de eerste verdieping. Deze werken kostten 280.000 euro. 

Tussen eind september en begin november 2023 werden ook de gevels en het schrijnwerk geschilderd, voor een kostprijs van 164.000 euro (inclusief btw). Het ging om een totale oppervlakte van 1.620 m². 

Ten slotte werd tussen midden september en eind december 2023 de keuken in de kelderverdieping volledig vernieuwd. De bestaande keuken werd volledig gestript tot op de baksteen en kreeg een nieuwe indeling. De wanden en vloer werden geïsoleerd en opnieuw bezet en betegeld.  Naast de volledige vernieuwing van de keukenmeubels en -apparatuur, werd ook een nieuwe HVAC-installatie voorzien, aangepast aan de vereisten van een grootkeuken. Er werden ook de nodige brandbeveilingsinstallaties voorzien. Het ganse elektriciteitsnetwerk in de keuken werd vernieuwd en het volledige gebouw is voortaan voorzien van een nieuwe elektriciteitskast en -bord. Op het gelijkvloers werd het sanitair gerenoveerd. Al deze werken kostten 552.000 euro (inclusief btw).  

Meer info op de website van de Regie der Gebouwen