26 mrt 2024 14:00

De Regie der Gebouwen laat heel wat werken uitvoeren in de gevangenis van Andenne!

In maart 2024 startte de Regie der Gebouwen met de renovatie van de 48 cellendouches in de gevangenis van Andenne. Ze zal ook de verwarmingsketels en het regel- en aanvoersysteem voor warm en koud water laten vervangen.

Ze heeft ook zopas een opdracht gepubliceerd voor de plaatsing van 468 nieuwe roosters aan de vensters van de cellen. De 324 bestaande roosters worden vervangen en er worden 144 roosters voorzien aan de vensters van het cellencomplex die er nog geen hadden. De werken zouden van start gaan in de tweede helft van 2024.

In april 2024 start de Regie der Gebouwen met de bouw van een opslagloods met een oppervlakte van 126 m². In mei 2024 zal ze 1060 fotovoltaïsche panelen op het dak van de gevangenis laten installeren. Deze hebben een vermogen van 572 kWp en produceren 453.913 kWh.

In de loop van de tweede helft van 2024 voorziet ze ook nog de plaatsing van een nieuw antismokkelveiligheidsnet en de vervanging van de vrieskamers in de keuken.  

De Regie der Gebouwen zal in 2025 bepaalde kroonlijsten en het dak van het atelier laten vervangen. Andere projecten zijn in de studiefase, zoals de vervanging van de brandcentrale en de splitsing van de wandelkoeren.

De renovatie en de verbetering van de infrastructuur van de Belgische gevangenissen zijn een essentiële prioriteit voor de regering, die haar voortdurende inzet toont voor de veiligheid en het welzijn van het personeel en de gedetineerden en voor de goede werking van het gevangenissysteem. De werken die door de Regie der Gebouwen uitgevoerd worden, getuigen van onze wil om de veiligheid te verbeteren en de gevangenisinfrastructuur te moderniseren, waardoor een veiligere en meer aangepaste infrastructuur aangeboden kan worden. De gevangenis van Andenne is hier het bewijs van. De renovatie van de cellendouches, de vervanging van de veiligheidsnetten en roosters en de installatie van fotovoltaïsche panelen weerspiegelen elke stap om ons in te zetten voor een efficiënt en humaan beheer van de gevangenissen. Ik ben echt erkentelijk voor het harde werk van alle betrokken vaklui, het personeel en de teams van de Regie der Gebouwen, wiens inspanningen bijdragen aan deze aanzienlijke verbeteringen. Ik ben vastbesloten deze vooruitgangsdynamiek verder te zetten, met al geplande toekomstige projecten om onze gevangenisinfrastructuur te verbeteren.
staatssecretaris van de Regie der Gebouwen

Technische fiche

Herstelling douches

Duur van de werken:  maart 2024 – september 2024

Kostprijs van de werken: ongeveer 1,2 miljoen euro, inclusief btw

Aannemer: Conforty

Installatie fotovoltaïsche panelen

Tijdstip van de werken:  mei 2024

Kostprijs van de werken: ongeveer 650.000 euro, inclusief btw

Aannemer: ENBRO (onderaannemers van het VEB)

Bouw opslagloods

Tijdstip van de werken: april 2024

Kostprijs van de werken: ongeveer 265.000 euro, inclusief btw

Aannemer: CREER, RENOVER, CONSTRUIRE

Nieuw veiligheidsnet

Tijdstip van de werken:  tweede trimester van 2024

Duur van de werken:  20 werkdagen

Kostprijs van de werken: ongeveer 140.000 euro, inclusief btw

Aannemer: Entreprise Guisse et Fils

Vervanging roosters - vensters cellen

Tijdstip van de werken:  tweede semester van 2024

Aannemer: nog niet gegund

Vervanging dak atelier

Tijdstip van de werken: 2025

Aannemer: nog niet gegund – de opdracht zal uitgeschreven worden in 2024