12 apr 2024 11:47

De Regie der Gebouwen restaureert de achtergevel van het gebouw van de Raad van State in Brussel

De Regie der Gebouwen start in mei 2024 met de restauratie van de achtergevel van de zetel van de Raad van State, die zich aan de Wetenschapsstraat 33 in Brussel bevindt. De werken kosten 1,4 miljoen euro en duren ongeveer 8 maanden. De werken zijn nodig omdat de bepleistering van de achtergevel scheuren begint te vertonen en op sommige plaatsen afbladdert. 

De staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen: “De restauratie van de achtergevel van het gebouw van de Raad van State in Brussel getuigt van onze inzet om ons architecturaal erfgoed te behouden en de historische integriteit van dit emblematische monument te bewaren. De werken laten ook toe om de isolatie te verbeteren, wat een positieve impact heeft op het energieverbruik, en de veiligheid van de gebruikers van het gebouw te verbeteren.” 

Raad van State

Historiek

De zetel van de Raad van State bevindt zich sinds 1948 in de Europese wijk in Brussel, in een herenhuis dat ook wel het "Paleis van de Markies van Assche" wordt genoemd, de naam van de eerste eigenaar. 

Het pand werd tussen 1858 en 1860 gebouwd naar een ontwerp van de bekende architect Alphonse Balat, die ook instond voor het ontwerp van de heropbouw van het Koninklijk Paleis in Brussel en de serres van Laken. 

Tussen 1901 en 1909 was het “Paleis van de Markies van Assche” de woonplaats van prins Albert en prinses Elisabeth, het latere koningspaar. In de jaren 1930 was het herenhuis ook de residentie van ambassadeurs van de Verenigde Staten.

Het Paleis van de Markies van Assche is beschermd als historisch monument.

Restauratie achtergevel

In mei 2024 start de Regie der Gebouwen met de restauratie van de achtergevel van het gebouw. Als voorbereiding wordt in april een stratigrafisch onderzoek uitgevoerd om de samenstelling en de originele kleuren van de afwerkingslagen van de achtergevel te analyseren. 

De werken zelf omvatten:  

  • de reiniging van de gevel met aangepaste technieken in functie van het materiaal;
  • de restauratie van de blauwe hardsteen, het metselwerk en verschillende pleisterwerken;
  • de restauratie van het houten en metalen buitenschrijnwerk;
  • de restauratie van de houten kroonlijst en de bekroningselementen;
  • het vernieuwen van de dakranden van de platte daken;
  • de restauratie van de houten sierlijsten;
  • het vernieuwen van metalen bekledingen;
  • schilderwerken. 

Het metalen buitenschrijnwerk wordt bovendien voorzien van gelaagde enkelvoudige beglazing, die thermisch beter isolerend is dan de bestaande beglazing. Bij het houten buitenschrijnwerk wordt type per type bekeken welke beglazing geplaatst wordt, maar ook hier is het een vereiste om thermisch beter te isoleren. 

Toegang tot het gebouw en werfinrichting

Er werden begin april 2024 twee werfcontainers op het voetpad geplaatst, die er zullen staan tot het einde van de werken, dus tot en met november 2024. 

Tijdens de werken kunnen bezoekers nog steeds gebruik maken van de hoofdtoegang van het gebouw.  

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Gebruiker: Raad van State
Aannemer restauratie achtergevel: Renotec
Kostprijs: 1,4 miljoen euro, inclusief btw
Duur van de werken: 8 maanden