06 aug 2024 14:49

De Regie der Gebouwen stelt aannemer aan voor de renovatie van de conciërgewoning en van de ingang van het Wiertzmuseum in Brussel

Eind juli 2024 heeft de Regie der Gebouwen de renovatie van de ingang van het Wiertzmuseum (Vautierstraat 62 in Elsene, Brussel) en van de conciërgewoning gegund aan de onderneming BV IN RE BO. De werken starten in het najaar van 2024 en zowel de ingang van het museum (binnen- en buitenkant) als de conciërgewoning wordt gerenoveerd. Tegelijkertijd zijn er aansluitingswerken voor de nieuwe gas-, elektriciteits-, en watermeters en voor de telecommunicatie voorzien. Het Wiertzmuseum zal tijdens de werken gesloten zijn voor het publiek, maar de museumtuin blijft toegankelijk.

Het beheer van een vastgoedpatrimonium vereist efficiëntie waarbij ook rekening wordt gehouden met de specifieke locatie van dit patrimonium. De opdracht gegund door de Regie der Gebouwen streeft twee doelstellingen na. Enerzijds moderniseert ze de bestaande infrastructuren om ze technisch efficiënter te maken en om de toegang voor personen met een beperkte mobiliteit te garanderen. Anderzijds draagt ze bij tot het behoud van ons erfgoed voor de volgende generaties.
Mathieu Michel, uittredend staatssecretaris van de Regie der Gebouwen

Een museum gewijd aan kunstenaar Antoine Wiertz

Het Wiertzmuseum maakt deel uit van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Het complex omvat de voormalige woning met atelier, de conciërgewoning en een tuin die eigendom was van de Belgische kunstenaar Antoine Wiertz (1806-1865). Het atelier werd omgebouwd tot een museum gewijd aan de kunstenaar en omvat zowel zijn schilderijen als beeldhouwwerken. De Regie der Gebouwen staat in voor het atelier (museum) en de conciërgewoning.

Het volledige terrein is beschermd als monument en landschap door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Renovatiewerken aan het museum en de conciërgewoning

De Regie der Gebouwen heeft eind juli 2024 de BV IN RE BO aangesteld voor de renovatie van de ingang van het museum en van de conciërgewoning.

Zowel de ingang van het museum als de volledige conciërgewoning boven de ingang van het museum, worden gerenoveerd. De poort en de toegangstrap aan de buitenkant van het museum worden gerestaureerd. De onthaalruimtes worden gerenoveerd waarbij het voormalig lokaal van de bewakers wordt omgevormd tot een technisch lokaal en een sanitair voor personen met beperkte mobiliteit. Er wordt een nieuwe bewakersruimte gecreëerd dichter bij de ingang. De conciërgewoning wordt volledig gerenoveerd (met inbegrip van verwarming en elektriciteit) en functioneler gemaakt als nieuwe conciërgewoning.

Dankzij deze werken en de aanpassing van de voetpaden zal het museum toegankelijker zijn voor personen met een beperkte mobiliteit.

In de tentoonstellingszalen wordt de verwarming aangepast.

De renovatiewerken starten in het najaar van 2024 en zullen in de zomer van 2025 voltooid zijn. Het gaat om een investering van ongeveer 1,2 miljoen euro inclusief btw.

Tegelijkertijd laat de Regie der Gebouwen aansluitingswerken uitvoeren voor de riolering, water, gas, elektriciteit en telecommunicatie. Het doel hiervan is om het energieverbruik te scheiden tussen het museum (beheerd door de Regie der Gebouwen) en het huis (beheerd door het Europees Parlement). De kostprijs hiervan bedraagt ongeveer 37.000 euro inclusief btw.

Tijdelijke sluiting van het museum

Aangezien de werken worden uitgevoerd in de enige toegangszone van het museum en de ontvangstruimten, zal het Wiertzmuseum tijdens de werken (najaar 2024 – zomer 2025) gesloten zijn voor het publiek.

De tuin van het museum blijft toegankelijk via een loopbrug op het voetpad in de Vautierstraat.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische Staat
Gebruiker: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Aannemer: IN RE BO BV
Duur van de werken: najaar 2024 – zomer 2025
Kostprijs van de renovatiewerken: 1,2 miljoen euro (incl. btw)
Kostprijs vernieuwing aansluitingen riolering, water, gas, elektriciteit, telecom: 37.000 euro (incl. btw)
Oppervlakte: 1.068 m²