13 apr 2022 18:12

De Regie der Gebouwen treedt op als technisch adviseur voor het Belgisch Paviljoen op de Floriade Expo 2022

Belexpo, het Belgisch commissariaat-generaal voor internationale tentoonstellingen, neemt deel aan de Floriade Expo 2022 in Almere (Nederland). De Regie der Gebouwen treedt op als technisch adviseur voor de constructie van het Belgisch Paviljoen.

Deze internationale tuinbouw-tentoonstelling vindt plaats in Almere (Nederland) van 14 april tot 9 oktober 2022 en wordt slechts eenmaal in de tien jaar georganiseerd. Het thema van deze editie is “Growing Green Cities”. Gedurende zes maanden zullen meer dan 400 deelnemers van over de hele wereld hun duurzame oplossingen en uitvindingen voorstellen.

Verschillende landen stellen er hun visie voor van een stedelijke omgeving waarin mens en natuur in harmonie leven. Ook België neemt deel aan deze tentoonstelling met een eigen paviljoen, waarin de Belgische expertise aangaande duurzame bouwtechnieken centraal staat.

"Ik ben verheugd dat de Regie der Gebouwen de rol van technisch adviseur van BelExpo op zich neemt voor de bouw van het Belgisch paviljoen. Het is een unieke gelegenheid om onze vaardigheden op het gebied van duurzaamheid onder de aandacht te brengen en nieuwe technieken te leren kennen die we vervolgens zelf kunnen toepassen. Duurzaamheid staat centraal bij alles wat de Regie der Gebouwen onderneemt, met het NEKP als belangrijkste voorbeeld. Dat heeft tot doel de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55% te verminderen. Het is dan ook essentieel dat we onze kennis op dit gebied blijven ontwikkelen," zegt Mathieu Michel, Staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen.

De Belgische Tuin

Het Belgisch perceel, gelegen aan het water, heeft een oppervlakte van zo’n 500m² met daarop het paviljoen, omgeven door een tuin. Beiden zijn ontworpen door het architectenbureau Nicolas Godelet Architectes & ingénieurs, dat al eerder bouwwerken voor België heeft ontworpen, zoals de Belgische tuin op de internationale tuinbouwtentoonstelling van Peking in 2019.

Het geheel weerspiegelt de Belgische tuinen, waarin natuur en strakke geometrische lijnen hand in hand gaan. Het paviljoen zelf is opgetrokken uit duurzame materialen, stuk voor stuk recycleerbaar of afbreekbaar, zoals bakstenen van gedroogde klei of hout. Zo kan het na afloop van de tentoonstelling helemaal gerecycleerd worden, en wordt de impact op het milieu tot een minimum herleid.

De tuin, waarin alleen plantensoorten groeien die eigen zijn aan België, biedt een aangename en rustgevende plek voor het hele gezin, met een speciale ontspanningshoek en een speelruimte. Er is zelfs een pad ingericht langs eetbare bloemen!

Om je een idee te geven van het Belgisch paviljoen, heeft Belexpo al een filmpje voorzien, dat kan je hier bekijken.

De Regie der Gebouwen als technisch raadgever

Voor de uitvoering van dit project heeft Belexpo, het Belgisch commissariaat-generaal voor internationale tentoonstellingen, de Regie der Gebouwen gevraagd als technisch adviseur, in het bijzonder inzake overheidsopdrachten en logistiek. De Regie der Gebouwen was voornamelijk betrokken bij de beoordeling van de inschrijvingen, waarbij de nadruk lag op criteria als esthetiek en duurzaamheid. Beide organisaties werkten ook al succesvol samen om het Belgisch paviljoen op de Wereldexpo in Dubai te bouwen.

Voor de Regie der Gebouwen is de deelname aan Floriade een uitgelezen kans om nieuwe duurzame technieken te leren kennen die het in andere overheidsopdrachten kan toepassen. Dat zal haar helpen om het Belgisch patrimonium verder te vergroenen.

Technische Fiche

Eigenaar, bouwheer en gebruiker: Belexpo

Oppervlakte: 500m²

Architectenbureau: Nicolas Godelet Architectes & ingénieurs

Aannemers:

  • Greens International (landschapsarchitectuur)
  • CLT WoodSystem (hoofdstructuur van het paviljoen)
  • Grond Studio (vloeren en muren in leemsteen)

Expo: 14 april 2022 - 9 oktober 2022

Kostprijs: 475.000€ (incl. BTW)