17 feb 2025 11:46

De Regie der Gebouwen zoekt een studiebureau voor de restauratie van de gevels van het Prins-bisschoppelijk Paleis in Luik!

Op 12 februari 2025 publiceerde de Regie der Gebouwen een overheidsopdracht om een studiebureau te vinden dat niet enkel zal instaan voor de studie voor de restauratie van alle gevels van het voormalige Prins-bisschoppelijk Paleis, maar ook voor de vergunningsaanvraag en het bestek voor de 1ste fase van de werken. De geïnteresseerde ondernemingen kunnen hun offerte indienen op het e-Procurementplatform tot 14 april 2025 om 12 uur. Het doel is om de opdracht dit jaar te gunnen, zodat de studies in de loop van het tweede semester van 2025 kunnen starten. De werken zullen georganiseerd worden in 6 fases over minstens 12 jaar vanaf het tweede semester van 2028.

6 fases van de restauratie

Een restauratie in 6 fases

De restauratie van de gevels is een project van lange adem, dat georganiseerd zal worden in 6 fases over minstens 12 jaar vanaf het begin van de werken, voorzien in 2028:

  • Fase 1: restauratie van de gevels van de eerste binnenkoer
  • Fase 2: restauratie van de gevels van de Place St Lambert
  • Fase 3: restauratie van de gevels van de Place Notger en Gouverneur
  • Fase 4: restauratie van de gevels van de Place Tivoli en derde koer
  • Fase 5: restauratie van de gevels van de rue du Palais
  • Fase 6: restauratie van de gevels van de tweede koer

Een gedeeld beheer

Het voormalig Prins-bisschoppelijk Paleis van Luik is een mede-eigendom tussen de Federale Staat en het Waals Gewest.

Het Waals Gewest is mede-eigenaar geworden naar aanleiding van het Koninklijk Besluit van 3 februari 2014 tot regeling van de eigendomsoverdracht van het deel “Provinciaal Paleis” van de Federale Staat naar het Waals Gewest.

In dat verband ondertekende de Regie der Gebouwen en het Waals Gewest een protocolakkoord in 2023 en werd er een stuurgroep opgericht om de gehele restauratie van dit symbolisch gebouw zo goed mogelijk te coördineren.

Historiek van het gebouw

Het paleis is gedeeltelijk geklasseerd sinds 22 oktober 1973 en staat op de lijst van het uitzonderlijk vastgoedpatrimonium van Wallonië. Het werd gebouwd rond het jaar 1000 als woonplaats van de eerste prins-bisschop, Notger (972-1008). 

Vanaf 1526 wordt het heropgebouwd door prins-bisschop Érard de La Marck. Het huidige gebouw draagt nog grotendeels de stempel van prins-bisschop Érard de La Marck. 

De gevel die uitkijkt op de Place Saint-Lambert werd heropgebouwd in klassieke stijl na een brand in 1734. 

In 1848 werd naar aanleiding van een wedstrijd die werd gewonnen door Jean-Charles Delsaux een nieuw Provinciaal Paleis in neogotische stijl gebouwd op de huidige Place Notger. 

Vervolgens ondergingen de gevels van het gebouw restauraties, voornamelijk in de loop van de 19de eeuw.

Onderhouds- en veiligheidswerken in het gebouw

In eerste instantie is het de bedoeling zich te focussen op de restauratie van de gevels. In tweede instantie zal er ook een grondige binnenrestauratie van het Paleis georganiseerd worden. 

In afwachting hiervan voert de Regie der Gebouwen jaarlijks verschillende onderhouds- en veiligheidswerken uit zoals het conform maken van de noodverlichting, de toevoeging van rookmelders of het creëren van nieuwe nooduitgangen.

Meer info op onze website

Geïnteresseerd in deze opdracht?

De offertes van de aannemers dienen uiterlijk op 14 april 2025 vóór 12 uur ingediend te worden op het e-Procurementplatform. Je vindt er alle nuttige informatie en documenten met betrekking tot de indiening van een offerte voor deze opdracht terug.

e-Procurement is een volledig gratis platform waarop de Regie der Gebouwen haar overheidsopdrachten bekendmaakt. 

Raadpleeg onze website voor meer info over onze overheidsopdrachten.