18 sep 2023 16:08

Douane doet oproep naar bedrijven om snellere cocaïne-detectie in containers mogelijk te maken

De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen vraagt hulp aan bedrijven om een cruciaal probleem aan te pakken: de detectie van cocaïne in containers. De Douane wil deze procedure versnellen en heeft een marktconsultatie uitgeschreven om innovatieve oplossingen te vinden. Beloftevolle oplossingen worden vervolgens aan de hand van experimenten uitgetest.

Containercontrole

Ideaal scenario: alle containers in de lucht controleren

Wanneer een containerschip de haven van Antwerpen binnenkomt, worden de containers van het schip naar de kade getransporteerd voordat ze op de aanwezigheid van drugs worden gecontroleerd. Dit proces neemt gemiddeld twee tot drie minuten in beslag. De Douane streeft ernaar om de detectie van drugs in containers te versnellen door deze te onderzoeken terwijl ze tijdens de lossing van het schip nog in de lucht zijn en op maximaal drie minuten tijd. Idealiter is de detectiemethode zo snel en efficiënt dat 100% van de containers die de haven van Antwerpen binnenkomen getest kunnen worden. Zo zou een snelle analyse van een luchtstaal een mogelijke methode kunnen zijn maar kunnen oplossingen zeker ook van een andere aard zijn.

Een nijpend probleem

In 2022 heeft de Belgische Douane meer dan 110 ton cocaïne in beslag genomen in de haven van Antwerpen. Ondanks deze indrukwekkende resultaten is de Douane er zeker van dat dit slechts een fractie is van de cocaïne die daadwerkelijk de haven passeert, volgens sommige schattingen zelfs slechts 10%.

Fysiek controleren van alle goederen die de haven binnenkomen is geen realistische optie, gezien de aanzienlijke middelen die dit zou vergen en het conflict met de missie van de Douane om de legitieme handel te faciliteren. Maar het is wel mogelijk om het controleproces te verbeteren en nieuwe technologieën te omarmen.

Voorstellen kunnen tot 30 september

De Douane werkt hiervoor samen met Nido, het innovatielab voor de overheid. Er werd een marktconsultatie uitgeschreven waarop bedrijven kunnen reageren met hun voorstel tot oplossing. Nog tot 30 september kunnen voorstellen ingediend worden. Door samen te werken met experts en technologiebedrijven, hoopt de Douane een innovatieve oplossing te vinden die niet alleen de efficiëntie van het inspectieproces verbetert, maar ook de veiligheid van de haven versterkt