07 dec 2020 16:43

Douane ontmantelt 5de illegale sigarettenfabriek in 2020

De Opsporingsdiensten van de Douane ontmantelden op 3 december 2020 in een loods te Koksijde een gloednieuwe, volledige productielijn voor de illegale aanmaak van sigaretten en namen in Veurne in een opslagplaats 4 miljoen namaaksigaretten in beslag.

In Koksijde meer bepaald in Wulpen is ook een versnijdingslijn voor ruwe tabak aangetroffen samen een hoeveelheid aan ruwe en versneden tabak en 50.000 gefabriceerde namaaksigaretten van het merk Mayfair.

In een opslagplaats te Bulskamp (Veurne) zijn 3.916.000 namaaksigaretten van het merk Richmond in beslag genomen.

Beide vaststellingen kaderen binnen hetzelfde onderzoek dat uitwees dat de illegale fabriek slechts heel recentelijk werd opgestart door een Oost-Europese dadergroepering. Twaalf verdachten werden door de Douane van hun vrijheid beroofd. De aanhouding van de verdachten is ondertussen bevestigd door de onderzoeksrechter.

De ontdoken rechten aan accijnzen en btw worden geraamd op 4,3 miljoen €.

In België zijn dit jaar al 5 illegale productiesites van sigaretten en 4 illegale productiesites van waterpijptabak ontmanteld. Er werden ook 1 afzonderlijke versnijdingssite van tabak en 8 opslagplaatsen ontdekt. 2020 is dus een recordjaar.

Dit onderzoek kadert binnen het Europees samenwerkingsprogramma "EMPACT - prioriteit ACCIJNZEN" waar 24 lidstaten aan deelnemen, met de Belgische Douane als actieleider en operationele ondersteuning door EUROPOL en OLAF, de Europese anti-fraudedienst.

Video URL