12 dec 2017 17:28

“Een geneesmiddel nemen bij kinderwens, zwangerschap of borstvoeding?" Een nieuwe sensibiliseringscampagne van het FAGG

Het doel van de campagne is vrouwen begeleiden en informeren door de aanbevelingen voor het correct en voorzichtig gebruik van geneesmiddelen te herhalen, te herinneren aan de noodzaak een zwangerschap te plannen wanneer zij langdurig geneesmiddelen nemen, en door de dialoog met de arts en de apotheker te promoten.

Met deze sensibiliseringscampagne wil het FAGG herhalen dat het gebruik van bepaalde geneesmiddelen door een vrouw met een kinderwens, zwanger of die borstvoeding geeft, gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind of het kind dat borstvoeding krijgt. Alle geneesmiddelen, zowel op medisch voorschrift als deze die vrij worden verkocht, zelfs geneesmiddelen voor uitwendig gebruik (crème, gel, enz.) en geneesmiddelen op basis van planten, houden risico’s in.

Het gebruik van sommige geneesmiddelen is afgeraden tijdens een bepaalde periode in de zwangerschap (bijvoorbeeld eerste of derde trimester). Andere geneesmiddelen moeten gedurende de hele zwangerschap worden vermeden. Nog andere kunnen schadelijke effecten hebben voor de baby en op de melkproductie bij borstvoeding. Toch mag bij langdurig gebruik van geneesmiddelen de behandeling meestal niet worden stopgezet. De patiënte moet de geneesmiddelen blijven gebruiken om haar gezondheid en die van haar kind te beschermen.

Het is dus zeer belangrijk om informatie te vragen en zich te laten begeleiden door de arts en de apotheker voor, tijdens en na de zwangerschap.

Het FAGG speelt een essentiële rol in de bescherming van de volksgezondheid en verzekert de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid van geneesmiddelen en gezondheidsproducten in klinische ontwikkeling en op de markt. Om deze missie te verzekeren, wil het agentschap een zo volledig en toegankelijk mogelijke informatie over geneesmiddelen en gezondheidsproducten ter beschikking stellen van iedere patiënt, zodat geneesmiddelen en gezondheidsproducten op een rationele en veilige manier worden gebruikt.

Een brochure en een affiche over het gebruik van geneesmiddelen voor, tijdens en na de zwangerschap, worden ter beschikking gesteld bij de huisartsen en kunnen ook worden geraadpleegd of gedownload op www.geneesmiddelenenzwangerschap.be.


Meer informatie
Ann Eeckhout, woordvoerster van het FAGG
+ 32 2 528 40 12 - +3 2 495 23 71 69 - comm@fagg.be