COVID-19:

Volg live de persconferenties over de evolutie van het coronavirus in België via news.belgium.be/corona.
Ze worden vertolkt in gebarentaal. U vindt er ook de persconferenties van de afgelopen dagen.

10 sep 2020 16:00

Een geoptimaliseerd bezoekersparcours en een gerenoveerde ruimte voor de nieuwe permanente galerij in het Museum voor Natuurwetenschappen!

Begin september 2020 heeft de Regie der Gebouwen omvangrijke werken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het betreft een investering van ca. 4,5 miljoen euro. Twee verdiepingen van de Kloostervleugel werden volledig gerenoveerd zodat de nieuwe permanente galerij Levende Planeet er haar deuren kon openen. Het museumparcours werd ook gereorganiseerd: een nieuw trappenhuis en een lift brengen voortaan de nieuwe permanente galerij in verbinding met de Janletvleugel en de Galerij van de Mens.

“De mobiliteit binnen musea en de toegankelijkheid van de collecties zijn essentiële aspecten voor het unieke vastgoed dat door de Regie der Gebouwen beheerd wordt en dat bestaat uit meerdere galerijen, zalen en verdiepingen. Dankzij de nieuwe verbinding kunnen bezoekers ten volle genieten van nieuwe ruimtes tijdens een vlotter en aangenamer bezoek. Bovendien vergemakkelijkt de geïnstalleerde lift de toegang voor personen met een beperkte mobiliteit. Een duidelijke verbetering in het kader van de modernisering van ons museaal, historisch en architecturaal erfgoed”, aldus een opgetogen Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen.
Galerie Planète Vivante

Inachtneming van de museologische beperkingen

Om de werkzaamheden uit te voeren werd het grootste deel van de in de zalen tentoongestelde dieren verhuisd. De grotere exemplaren (walvissen, giraffen, ...) werden beschermd en bleven tijdens de werken ter plaatse.

De zalen werden volledig gestript, de isolatie werd vernieuwd en de gebogen wanden op de tweede verdieping werden verhoogd.

Bijzondere zorg werd besteed aan de muren, die van uitstekende kwaliteit moeten zijn teneinde de tentoonstellingen tot hun recht te laten komen.

De vloer werd vernieuwd en de kleine draaitrap die de twee verdiepingen verbindt werd volledig gerenoveerd om beter geïntegreerd te worden in de museumruimte.

De ramen werden ook vervangen en aangezien het uitzicht vanaf het Leopoldpark geklasseerd is, werd er rekening gehouden met hun oorspronkelijk aspect.

Tot slot werden de technische installaties vernieuwd: de elektriciteit, de ventilatie, de brandbeveiliging (brandwerende deuren) en het sanitair.

Onvoorziene werfomstandigheden

De werken gingen van start in 2015 en namen, door contractbreuk met de oorspronkelijke aannemer in 2019, meer tijd in beslag dan voorzien.

Na de lancering en toekenning van de nieuwe overheidsopdrachten, konden de werken in maart 2020 heropgestart worden zodat ze begin september konden beëindigd worden.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat

Gebruiker: Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen 

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Studiebureau (aangewezen en gefinancierd door het KBIN): SUM Project

Opvolging en uitvoering van de werken: Regie der Gebouwen en SUM Project

Aannemers (vanaf 2020):

Trappenhuis (glazen balustrade): Metalur

HVAC: VTS

Elektriciteit: Sotrelco

Diverse kleine werken en afwerking: Malice 

Duur van de werken:  2015-2020

Totale kostprijs van het project: ongeveer 4,5 miljoen euro