17 apr 2024 16:07

ELKE SCHAKEL TELT: nationale actieweek tegen fietsdiefstal

Brussel, 17/04/2024 – Nu de lente in het land is, stappen steeds meer mensen op de fiets. Helaas brengt dit ook een verhoogd risico op fietsdiefstal met zich mee. Daarom vindt op initiatief van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie (BeSafe) van de FOD Binnenlandse Zaken een nationale actieweek tegen fietsdiefstal plaats van 22 tot 28 april 2024, genaamd "Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal".

affiche met daarop een fietsketting, waarbij de schakels symbool staan voor alle belangrijke actoren in de strijd tegen fietsdiefstal

Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal

Fietsdiefstal is een ernstig probleem dat nog te vaak onder de radar blijft. In maart 2023 werden er alleen al 2383 aangiftes* gedaan, maar lang niet iedereen doet aangifte bij de politie. Laat jij het zover komen? Doe mee met onze nationale actieweek tegen fietsdiefstal en help voorkomen dat jouw fiets het volgende slachtoffer wordt.

De symbolische ketting staat centraal in onze campagne en vertegenwoordigt alle belangrijke schakels in de strijd tegen fietsdiefstal: fietsers, gemeenschapswachten, getuigen, politie en tal van andere partners in preventie. Elke dag van de actieweek zoomen we in op één van deze schakels met praktische tips, informatie en aanmoedigingen om actie te ondernemen. Daarnaast zullen in die week heel wat lokale besturen en politiezones sensibiliseringsacties organiseren.

Wat kan je verwachten?

  • Dagelijkse tips voor fietsers en burgers om diefstal te voorkomen op onze website www.besafe.be en social mediakanalen.
  • Benadrukking van de rol van fietsers, gemeenschapswachten, getuigen en politie bij het bestrijden van fietsdiefstal.
  • Verwijzing naar besafe.be voor uitgebreide informatie over fietsdiefstal: https://www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/fietsdiefstal
  • Erkenning en dankbaarheid aan alle partners in preventie die zich inzetten tegen fietsdiefstal.

Deel de boodschap en sluit je aan!

Tijdens onze actieweek roepen we iedereen op om deel te nemen aan de preventieketting. Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal, samen kunnen we een verschil maken. Voor meer informatie over onze nationale actieweek tegen fietsdiefstal en hoe je kan bijdragen, neem contact op met Magalie Smet, verantwoordelijke externe communicatie van BeSafe (magalie.smet@ibz.be of T 0478/105.137).

(*bron: statistieken Federale Politie)