02 sep 2024 16:13

Enabel en Plantentuin Meise werken samen aan duurzame voedselsystemen

Meise, 2 september 2024 | Steven Dessein, administrateur-generaal van Plantentuin Meise, en Jean Van Wetter, CEO van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel, ondertekenen een samenwerkingsakkoord met als doel knowhow en expertise uit te wisselen.

Jean Van Wetter: “Enabel is bijzonder verheugd om met Agentschap Plantentuin Meise van de Vlaamse overheid samen te werken. We hebben al meer dan 60 partnerschappen afgesloten met Belgische en gewestelijke overheidsdiensten, onderzoekscentra en universiteiten. De samenwerking met de Plantentuin is een waardevolle aanvulling op onze pool van expertise. De technische expertise van de Plantentuin op het gebied van biodiversiteit en plantkunde behoort tot de wereldtop. Meise heeft ook langlopende partnerschappen met internationale onderzoekscentra en met universiteiten in onder meer DR Congo en Burundi. Voor de samenwerkingsprojecten die Enabel uitvoert om duurzame voedselsystemen tot stand te brengen, zijn die netwerken en de kennis erg nuttig.”

Steven Dessein: "Dit samenwerkingsakkoord schetst het kader voor een waardevol partnerschap. Plantentuin Meise kan zo, dankzij de steun van Enabel, verschillende ontwikkelingsprojecten, vooral in Centraal-Afrika, realiseren. In de DR Congo, in de provincie Zuid-Kivu, staat een eerste concreet project in de steigers. Plantentuin Meise zal er in het kader van het Belgisch samenwerkingsprogramma met de DR Congo wilde champignonsoorten identificeren die in aanmerking komen voor productie en consumptie.De plaatselijke bevolking zal de geïdentificeerde soorten lokaal telen en zo de bestaande voedselsystemen kunnen aanvullen. Hiervoor zal ook worden samengewerkt met de universiteit van Bukavu, dat de oprichting van een lokaal expertise- en opleidingscentrum mee zal begeleiden.”

Dit onderzoeks- en ontwikkelingswerk zal ook tot stand komen in synergie met Agri-Sud-Kivu, een project dat Enabel sinds 2023 in de regio verwezenlijk. Het heeft tot doel de voedselonzekerheid te bestrijden en de levensomstandigheden en inkomens te verbeteren door middel van duurzame landbouw.

Enabel en de Plantentuin zullen in de toekomst nog andere concrete samenwerkingsprojecten opzetten, op het vlak van agrobosbouw, herbebossing, commercialiseerbare plantensoorten, behoud van de biodiversiteit enz.