28 okt 2021 16:23

Enabel ondersteunt vaccinproductie in Senegal

Dakar, 28 oktober 2021 - Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid Meryame Kitir doet extra inspanningen om de lokale productie van vaccins in Senegal te versterken. Dat heeft ze bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan Senegal, waar het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel al jaren actief is in de gezondheidszorg.

In september schonk ons land nog 405.000 vaccindosissen tegen COVID-19 aan Senegal via COVAX. Minister Kitir wil de samenwerking met Senegal versterken en voorziet 4 miljoen euro om de lokale productie van vaccins te ondersteunen.

“Het delen van onze vaccins is belangrijk, maar we moeten ook structurele oplossingen nastreven die ervoor zorgen dat iedereen zo snel mogelijk toegang kan krijgen tot een vaccin. Door vaccins lokaal te gaan produceren, zorgen we ervoor dat ook de Afrikaanse burgers sneller toegang kan krijgen tot een vaccin,” zegt Kitir.

België werkt via zijn ontwikkelingsagentschap Enabel al jaren met Senegal samen om er de toegang tot basisgezondheidszorg te verbeteren. Senegal heeft de afgelopen jaren grote inspanningen geleverd om de gezondheidssector te verbeteren en maakte er een beleidsprioriteit van om de lokale farmaceutische sector te ontwikkelen. Zo werd afgelopen maand nog een rondetafelconferentie gehouden om de farmaceutische industrie nieuw leven in te blazen en een nationaal geneesmiddelenbureau op te richten dat instaat voor de validering van de import en de lokale productie. Enabel nam een actieve rol op in deze conferentie om de kennisoverdracht tussen die Belgische spelers en de betrokken partijen in Senegal te faciliteren.

Enabel organiseerde in april op initiatief van de minister de eerste Belgische rondetafel over de rol die ons land kan spelen bij het opschalen van de productiecapaciteit van vaccins, geneesmiddelen en medisch materiaal in Afrika.

“Ondanks de omvang van de covid-pandemie wordt de wereldwijde productiecapaciteit onvoldoende gebruikt. Dat komt voornamelijk omdat kennis en expertise nog te weinig gedeeld wordt. Dit mag ons echter niet tegenhouden om alles te doen wat wél mogelijk is om lokale productie te versterken,” aldus Kitir.

De middelen zullen ingezet worden om de publieke sector in Senegal klaar te stomen voor meer lokale productie van onder meer covid-19 vaccins.