18 dec 2023 10:26

FAGG lanceert FarmaInfo: een innovatief webportaal voor burgers en patiënten met begrijpbare en betrouwbare informatie over geneesmiddelen en gezondheidsproducten

FarmaInfo heeft als doel alle relevante informatie voor burgers en patiënten op één plek te verzamelen, met een focus op begrijpbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Vertrouw op de wetenschappelijk correcte en actuele informatie over geneesmiddelen en gezondheidsproducten die FarmaInfo biedt.

De website www.FarmaInfo.be is gratis toegankelijk, beschikbaar in het Nederlands en in het Frans, en aangepast aan uw computer of smartphone.

Wat kunt u vinden op FarmaInfo?
Er is voor elk geneesmiddel op de Belgische markt een schat aan informatie.

  • De bijsluiter, voor volledige informatie over het gebruik van het geneesmiddel.
  • Actuele informatie over de beschikbaarheid van het geneesmiddel, met de mogelijkheid dat u automatisch op de hoogte wordt gebracht van veranderingen.
  • Correcte informatie over de prijs en terugbetaling, inclusief verhoogde tegemoetkoming.
  • Overzicht van de diverse verpakkingsgroottes en toedieningsvormen.
  • Relevant materiaal voor patiënten zoals brochures.
  • De naam van de firma die verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van het geneesmiddel.
  • Duidelijkheid over de noodzaak van een voorschrift.

Voor andere gezondheidsproducten die in de apotheek worden verkocht, zoals medische hulpmiddelen, voedingssupplementen of cosmetische producten, biedt FarmaInfo meer informatie over:

  • de merknaam, om specifieke producten te identificeren;
  • de fabrikant, voor volledige transparantie over de herkomst van het hulpmiddel.

Bij de lancering zijn er al meer dan 100 informatiefiches beschikbaar voor zowel geneesmiddelen als medische hulpmiddelen.
De geneesmiddelenfiches bevatten informatie over specifieke werkzame stoffen en zijn gebaseerd op de bijsluiter en andere wetenschappelijke bronnen. Ze geven nuttige, praktische info over: hoe moet ik het geneesmiddel gebruiken, wanneer, hoelang, op welk tijdstip … Kan ik zomaar stoppen of wat moet ik doen wanneer ik een dosis vergeet. Wat zijn de bijwerkingen, mag ik met de auto rijden, wat als ik zwanger bent of borstvoeding geef … Elke fiche is zorgvuldig gestructureerd zodat u gericht kunt zoeken naar de gegevens die voor u relevant zijn.
Voor medische hulpmiddelen bevatten de fiches informatie over het gebruik, de vorm, de gebruiksinstructies, bewaar- en gebruiksduur, gebruiksfrequentie, voorzorgsmaatregelen, rijbeperkingen, juiste verwijderingsmethode en potentiële risico's.

FarmaInfo biedt bovendien niet alleen informatie over specifieke geneesmiddelen, maar ook nuttige, algemene informatie. Ontdek bijvoorbeeld wat te doen met vervallen geneesmiddelen, hoe u bijwerkingen kunt melden of hoe u een apotheker of (tand)arts van wacht vindt.

Tenslotte houdt FarmaInfo u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met nieuwsberichten die focussen op wat patiënten moeten weten of doen. Zo blijven patiënten geïnformeerd en betrokken.

Wat maakt FarmaInfo uniek?
FarmaInfo onderscheidt zich door zijn toewijding aan begrijpbare, betrouwbare en actuele informatie. De website wordt regelmatig bijgewerkt door het FAGG, zo hebben gebruikers steeds toegang tot de meest recente informatie over geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Voor sommige onderdelen van de website is dit zelfs in real time. De informatie wordt bovendien op maat van de patiënt geschreven. 
Het FAGG werkt voor FarmaInfo samen met andere overheidsinstellingen zoals het RIZIV en de FOD Economie; en organisaties die zich inzetten voor correcte informatie rond gezondheidsproducten, zoals het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie, de Belgian Respiratory Society, Gezondheid en Wetenschap, de Koning Boudewijnstichting ... Dankzij deze nauwe samenwerking kunt u vertrouwen op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de verstrekte informatie.

Geen vervanging, maar een aanvulling
Het FAGG benadrukt dat FarmaInfo geen vervanging is van de bijsluiter of de gebruiksaanwijzing maar eerder een aanvullende bron van begrijpbare informatie. Voor persoonlijk medisch advies wordt geadviseerd contact op te nemen met een arts of apotheker.

Hoe FarmaInfo gebruiken
Gebruikers kunnen eenvoudig informatie vinden door de zoekbalk te gebruiken op de startpagina, of bij 'Producten', ‘Thema’s’ of ‘Nieuws’. Door de merknaam, naam van de werkzame stof of een onderwerp in te voeren, krijgen gebruikers toegang tot alle relevante informatie over een product of een thema.

Toekomst
Het FAGG streeft ernaar FarmaInfo verder uit te breiden en te verbeteren, waarbij de focus ligt op het verstrekken van essentiële informatie over geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten op maat van de patiënt.
 

FarmaInfo is een uniek platform dat zich onderscheidt door zijn focus om begrijpbare, betrouwbare en actuele informatie tot bij de patiënt te brengen. Bij het FAGG hebben we hard gewerkt om dit idee doorheen de hele website tot uiting te laten komen. We hebben intensief samengewerkt met andere overheidsinstellingen en organisaties om kwaliteitsvolle informatie aan te bieden en te linken met alle mogelijke gegevens uit onze databanken. Ik ben uitermate blij dat we bij het agentschap zo opnieuw de patiënt centraal kunnen stellen.
Hugues Malonne, administrateur-generaal van het FAGG
FarmaInfo

Meer informatie

Afdeling Communicatie - + 32 2 528 44 80 – comm@fagg.be 
Wilt u op de hoogte blijven van de persberichten van het FAGG en van het bijbehorende communicatiemateriaal? Stuur dan een e-mail naar comm@fagg.be.