22 sep 2014 12:15

FOD Financiën organiseert bachelor Fiscaliteit

In samenwerking met Hogeschool Gent organiseert de FOD Financiën een opleiding Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit van 180 studiepunten. De FOD Financiën werft 30 Nederlandstalige medewerkers met een diploma middelbaar onderwijs om deze opleiding te volgen.

Zij krijgen voor de duur van de opleiding een startbaanovereenkomst, maar kunnen ontslagen worden bij ondermaatse prestaties. Op het eind van de rit hebben ze een bachelordiploma op zak en kunnen ze deelnemen aan selectieprocedures voor het niveau B.

Het totale opleidingstraject omvat 180 studiepunten (3 studiejaren). De fiscale vakken zoals personenbelasting, vennootschapsbelasting en btw worden gegeven door de FOD Financiën en zijn goed voor 60 studiepunten. Daarnaast volgen de studenten ook nog vakken als economie, recht, boekhouden, sociale wetgeving, Engels en Frans gegeven door de hogeschool, meestal via e-learning. In totaal zullen ze drie dagen per week les volgen en twee dagen praktijkervaring opdoen door met fiscale dossiers te werken. De deelnemers betalen hun opleiding zelf (ongeveer 835 euro per jaar).

De FOD Financiën organiseert deze bachelor om tegemoet te komen aan een daling van het aanbod van bachelors op de arbeidsmarkt (vooral een probleem langs Nederlandstalige kant). De FOD wil aan gemotiveerde personen met een middelbare schooldiploma de kans geven om werken en studeren te combineren.

Deelnemers mogen niet ouder zijn dan 22 jaar bij aanvang van de bachelor en hebben bij voorkeur al enkele vrijstellingen van een hogeschool op zak. Die vrijstellingen verlichten immers de inspanning die ze moeten leveren.

Omdat Financiën instaat voor de vakken personenbelasting, vennootschapsbelasting en btw, zijn ze voortaan gelijkwaardig aan bacheloropleidingen. Dat betekent dat elke medewerker die deze opleidingen volgt nadien met vrijstellingen ter waarde van 60 studiepunten (of één volledig academiejaar) extern een bacheloropleiding kan volgen in avondschool of afstandsonderwijs. Op die manier helpt de FOD Financiën ook intern haar personeel vooruit met dit project.