14 dec 2023 15:58

Gauwdiefstalcampagne 'Oog voor elkaar': eindejaarsfeesten zonder pickpockets!

De AD Veiligheid en Preventie lanceert vandaag haar najaarscampagne tegen zakkenrollers. Onder de naam ‘Oog voor elkaar’ wil de campagne burgers sensibiliseren om tijdens de eindejaarsperiode gauwdiefstallen in winkelgebieden en openbaar vervoer tegen te gaan.

visual gauwdiefstel, samen sterk tegen gauwdieven

Met de feestelijke eindejaarsinkopen, kerstmarkten en winterspektakels in het verschiet, brengt de warmte van gezelligheid vaak veel mensen samen. Voor gauwdieven vormt dit de ideale gelegenheid om toe te slaan. In 2022 waren er in totaal 23.866 aangegeven feiten van gauwdiefstal, een stijging van 37% in vergelijking met 2021.

"Op kerstmarkten en tijdens eindejaarsevenementen kunnen we de komende weken samen genieten, maar ook elkaars oren en ogen zijn. En dat is nodig, want waar veel mensen samen komen is er meer kans op gauwdiefstal. Hou mee een oogje in het zeil en waak over elkaars bezittingen. Samen zorgen we voor een veilige eindejaar!"
Annelies Verlinden
Minister van Binnenlandse Zaken

In 2022 vonden de meeste gauwdiefstallen in december plaats, met maar liefst 2486 aangiftes. Door op drukke plaatsen meer oog te hebben voor elkaar staan we sterker tegen gauwdiefstal.

Hieronder kan u het overzicht van het campagnemateriaal vinden:

  1. AFFICHE NL (zie bijlage) 
  2. Artikel lancering campagne website BeSafe: https://www.besafe.be/nl/besafenieuws/gauwdiefstalcampagne-oog-voor-elkaar-samen-extra-alert-tijdens-de-eindejaarsperiode
  3. Website voor meer informatie NL: https://www.besafe.be/nl/diefstal/gauwdiefstal   
  4. Al het actuele campagnemateriaal, inclusief visual voor op social media, kan u steeds raadplegen via: https://www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/campagnemateriaal