13 feb 2013 15:37

Griep van zeer hoge intensiteit

De griep heeft de drempel van “zeer hoge intensiteit” bereikt, volgens de criteria goedgekeurd door de WGO. Het niveau van consultaties voor een griepaal syndroom is de voorbije 5 jaar nog nooit zo hoog geweest.  

Zeer groot aantal mensen is getroffen door griep

Het aantal griepgevallen dat door de huisartsen wordt gemeld blijft stijgen. Tussen 4 februari en 10 februari 2013 consulteerden ongeveer 1083 Belgen op 100.000 hun dokter met een griepaal syndroom. Dit aantal consultaties heeft de drempel van zeer hoge intensiteit bereikt, volgens de criteria goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie (drempelwaarde = 1083,7 consultaties per 100.000 Belgen per week).
“Hierdoor mogen we deze week spreken van een epidemie met zeer hoge intensiteit. Dat betekent dat, in vergelijking met de vorige griepseizoenen, het virus zich makkelijk lijkt te verspreiden onder de bevolking en een significant deel van de bevolking is besmet. De voorbije 5 jaar is het niveau van consultaties voor een griepaal syndroom nog nooit zo hoog geweest” zegt Françoise Wuillaume, epidemiologe van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP).

Hoewel veel mensen ziek zijn, blijft de ernst van de infecties eerder matig. Dr. Wuillaume ligt toe: "Uit de surveillance blijkt dat huisartsen, pediaters en hospitalen een hoge werklast hebben, maar dat de ernst van de gevallen vergelijkbaar is met vorig jaar, wat als gematigd beschouwd wordt."

Dat we met deze aanhoudende stijging de piek bereikt hebben, durft het WIV-ISP niet beweren. Daarvoor ontbreekt vooralsnog de noodzakelijke daling van het aantal griepgevallen.

Getroffen groepen

Het aantal zieken neemt toe in alle leeftijdscategorieën, vooral dan bij de volwassenen. De tendens van de voorgaande weken zet zich dus verder.

De griep treft Vlaanderen, Wallonië en Brussel in gelijke mate. Per 100.000 mensen consulteerden, in de drie regio's, ongeveer even veel mensen met griep hun huisarts.

Griepoverdracht beperken

Iedereen kan helpen om de griepoverdracht te beperken. Als je niest of hoest, nies of hoest dan in een zakdoek en gooi hem nadien weg. Als je geen zakdoek hebt, nies dan in je elleboog en niet in je handen. Was je handen regelmatig met zeep en water, zeker na het gebruik van openbaar vervoer. Als je griepsymptomen hebt, blijf dan thuis, minstens tot 1 dag nadat de koorts is verdwenen. 

Circulerende virussen

“In de geregistreerde virussen is het influenza B virus nog steeds goed vertegenwoordigd, met een lichte daling van het aantal influenza A virussen. De varianten van het virus die in België circuleren, stemmen nog steeds overeen met die in het griepvaccin” zegt Steven Van Gucht, diensthoofd virale ziekten van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP).

Griep blijft ook in buurlanden toenemen

Het aantal griepgevallen dat door de huisartsen wordt gemeld blijft stijgen. De influenzabulletins van onze buurlanden wijzen er op dat ook daar het aantal griepgevallen blijft stijgen.

Voor meer info: influenza.wiv-isp.be

Contactpersonen:

Dr. Steven Van Gucht (NL)
Viroloog, diensthoofd Virale Ziekten WIV-ISP
02/642.54.20

Dr. Françoise Wuillaume (FR)
Epidemiologe WIV-ISP
02/642.54.20

Bronnen: