09 jan 2013 16:45

Griepepidemie bereikt België

België voldoet vanaf nu aan alle criteria voor een griepepidemie. De epidemie wordt dus vandaag officieel aangekondigd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP).

Nadat onze buurlanden al geteisterd werden door de jaarlijkse griepepidemie, is nu ook ons land aan de beurt. Nadat de voorbije weken een verhoogde griepactiviteit werd waargenomen, voldoet België vanaf vandaag aan alle criteria om te spreken van een echte griepepidemie. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) vandaag in Brussel.

Epidemische drempel

De voorbije twee weken bereikte het aantal mensen dat met griepachtige symptomen een huisarts contacteerde de epidemische drempel. Dat is het officiële signaal om de griepepidemie in te luiden*.

Sterkst getroffen groep

De sterkst getroffen leeftijdsgroep zijn de schoolgaande kinderen. Opmerkelijk genoeg is het aantal griepgevallen in deze leeftijdsgroep de afgelopen week lichtelijk gedaald. “Niks ongewoons” vertelt Dr. Françoise Wuillaume van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). “Met de schoolvakantie is de circulatie van het griepvirus bij die kinderen wat gedaald. Nu de lessen weer zijn hervat, krijgt het griepvirus weer volop de mogelijkheid om zich te verspreiden.”

Vaccinatie

Momenteel circuleren er drie types van het influenzavirus: het B-virus, het virus A(H1N1)v en het virus A(H3N2). Ze zijn alle drie opgenomen in het vaccin***. Dat het nu te laat is om je te laten vaccineren, wil Dr. Wuillaume niet gezegd hebben. “Het ideale moment voor vaccinatie is voorbij. Maar wie zich nu nog laat vaccineren, zal toch nog beschermd zijn gedurende het grootste deel van de epidemie. Een griepepidemie duurt immers doorgaans acht tot twaalf weken, en het vaccin heeft twee weken nodig om bescherming te garanderen.”

Belangrijk! Antibiotica helpen niet tegen de griep, aangezien het om een virale infectie gaat.

Contact

Dr. Viviane Van Casteren (NL)
Dr. Françoise Wuillaume (FR) en Dr. Isabelle Thomas (FR)
02 642 54 20
influenza.wiv-isp.be
www.wiv-isp.be

-----------------------------------------
Extra achtergrondinformatie
-----------------------------------------

* Om van een epidemie te kunnen spreken moet aan alle onderstaande voorwaarden voldaan worden:

  • Aantal consultaties voor griepaal syndroom** ligt boven de epidemische drempel van 139,5 consultaties per 100 000 inwoners per week.
  • Deze overschrijding van de epidemische drempel duurt minstens 2 opeenvolgende weken.
  • Virologische analyse toont een significante verhouding van het aantal luchtwegstalen dat positief test op het influenzavirus.

** griepaal syndroom: plotse temperatuurstijging (naar 38°C of hoger), hoest, algemene ongemakken (bijvoorbeeld spierpijn).

*** Vaccinatie: De varianten van het virus die momenteel circuleren, zijn opgenomen in het griepvaccin. Wie zich heeft laten vaccineren is dus beschermd. Personen die tot een risicogroep**** behoren en die nog niet gevaccineerd zijn, worden aangeraden zich nog snel te laten vaccineren.

**** risicogroepen: personen ouder dan 65; zwangere vrouwen vanaf het tweede trimester; mensen met een chronische ziekte.