27 mrt 2013 17:20

Griepepidemie verlaat toneel

De griepepidemie is eindelijk voorbij! Het aantal nieuwe consultaties voor een griepaal syndroom nadert de epidemische drempel. De epidemie was uitzonderlijk lang dit seizoen: 12 weken, dat is 6 weken langer dan het vorige seizoen (2011-2012).

Seizoensgriep 2012-2013: het doek valt

Ter herinnering: de epidemische drempel werd bereikt tijdens de laatste week van afgelopen december (week 52). De drempel van hoge intensiteit werd midden januari overschreden (week 3). De epidemie bereikte haar hoogtepunt begin februari (week 6) en viel terug onder de drempel van hoge intensiteit eind februari (week 9). Met ongeveer 160 consultaties voor een griepaal syndroom per 100 000 inwoners (tussen 18 maart en 24 maart 2013), loopt de epidemie stilaan op haar einde. Ze ligt nu, eind maart (week 12), zo goed als achter ons.

Seizoensgriep 2012-2013: wat te onthouden

  • De griep werd uitgenodigd voor de feestdagen (tussen 24 december en 30 december 2012). Begin dit jaar kon het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) officieel de start van de epidemie inluiden.
  • Drie types van het influenzavirus deden de ronde: het virus influenza B, het A(H1N1) virus en in mindere mate het A(H3N2) virus. “Terwijl tijdens het vorige seizoen voornamelijk het virus H3N2 circuleerde, hebben dit jaar H1N1 en B de overhand”, zegt Isabelle Thomas, virologe bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). Zij voegt toe dat de stammen die dit jaar circuleerden, de stammen in het vaccin benaderden.
  • De griep duurde niet enkel lang, maar was ook intens, met op het hoogtepunt maar liefst 1026 consultaties per 100 000 inwoners! De consultaties waren hoog in alle leeftijdsgroepen. Men schat dat ongeveer 10 à 15 procent van de Belgen getroffen werd door de griep tijdens deze epidemie.
    Het WIV-ISP verkrijgt haar gegevens dankzij een netwerk van huisartsen. Dit zijn huisartsen die op vrijwillige basis, alle belangrijke gezondheidsproblemen van hun patiënten continu registreren. Voor elke patiënt met een griepaal syndroom beschrijven zij de symptomen in een fiche en sturen ze een neus-keel uitstrijkje van de patiënt naar de laboratoria van het WIV-ISP.
  • “Wel intens, maar niet ernstig. Ons netwerk van ziekenhuizen signaleerde geen abnormale complicaties die te wijten waren aan de griep”, licht Françoise Wuillaume, epidemiologe van het WIV-ISP toe. Hoedanook, wie tijdens deze griepepidemie getroffen werd, moest de hevige symptomen ondergaan (lange koorts, aanhoudende hoest, algemeen onbehagen, …) en was noodgedwongen meerdere dagen gekluisterd aan zijn bed.
    De epidemie duurde duidelijk lang en men vraagt zich af waarom. "Natuurlijk komt de hypothese van de lange winter in ons op. Het is echter nog te vroeg om deze hypothese te bevestigen, maar het WIV-ISP buigt zich over de vraag", zegt Steven Van Gucht, viroloog van het WIV-ISP.
    Tot slot herinneren we eraan dat het einde van de griepepidemie niet het einde van het griepseizoen betekent. De komende weken kan de griep nog steeds enkele ongelukkigen treffen.

Matige sterfte deze winter

Overigens roepen deze perioden van koudegolven en griep ook vragen op over de mortaliteit. De meest recente gegevens suggereren een matige oversterfte (10 % meer sterfgevallen dan verwacht). Het surveillancesysteem van het WIV-ISP laat niet toe om een causaal verband te leggen tussen de sterftecijfers en de doodsoorzaak. Het lijkt hoedanook dat, op basis van deze gegevens, de aanhoudende koude temperaturen en griepepidemie geen impact hebben gehad op de sterftecijfers.

Voor meer info: influenza.wiv-isp.be
Het WIV-ISP bedankt het netwerk van huisartsen en ziekenhuizen die deze wekelijkse surveillance mogelijk maakten.

Contact:

dr. Steven Van Gucht (NL)
Viroloog, diensthoofd ‘virale ziekten’ WIV-ISP
02/642.54.20