04 aug 2021 19:37

Grote actie van de Belgische douane tegen namaaksigaretten

Vandaag, 4 augustus 2021, heeft de Administratie Opsporing van de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen huisvisitaties uitgevoerd in magazijnen te Aartselaar, Tongeren, Frasnes-Lez-Anvaing, Eeklo, Bree (meerdere locaties), Drogenbos, Charleroi en Leuze-en-Hainaut.

In Aartselaar werd een illegale sigarettenfabriek ontdekt. Er stond een volledige productielijn, een verpakkingslijn en een versnijdingsmachine voor het versnijden van ruwe tabak. Er zijn ongeveer 15 miljoen sigaretten van het merk Richmond, 560.000 sigaretten van het merk Marlboro, 5.700.000 sigaretten van het merk Regina en 17,6 ton bewerkte tabak in beslag genomen. De aangetroffen sigaretten hadden Engelse opschriften. Verder werden er tabaksprecursoren aangetroffen zoals sigarettenpapier, sigarettenfilters, lijm en aluminiumfolie. Er werden 17 personen gearresteerd met Oekraïense of Bulgaarse nationaliteit.

In Tongeren werd een tweede illegale productiesite ontmanteld. Er waren verschillende tabaksmachines aanwezig zoals een productielijn voor sigaretten en een grote en kleine droogtrommel voor het drogen van de tabak. Er werd meer dan 30 ton versneden tabak in beslag genomen. Daarnaast werden er grondstoffen (“NTM” = non tobacco materials) voor de illegale fabriek ontdekt waaronder lege verpakkingen (“pack blanks”) van de merken Marlboro en Richmond met Engelse opschriften, lijm, rollen papier en filters. Er werd een slaapruimte met 11-12 bedden aangetroffen. Er werden 11 personen aangehouden, de meesten met de Oekraïense nationaliteit.

In Frasnes-Lez-Anvaing is eveneens een illegale productiesite voor sigaretten aangetroffen, met verschillende tabaksmachines zoals machines voor productie en verpakking van sigaretten en generatoren. 6.720.000 sigaretten van het merk Marlboro met Engelse opschriften werden in beslag genomen. Bovendien trof men 23 paletten versneden tabak aan, alsook lege sigarettenhulzen, verpakkingsmaterialen, rollen papier, lijm en tabaksafval. In het gebouw was ook een slaapruimte voor de arbeiders ingericht. Er werden 9 personen gearresteerd vooral met de Oekraïense nationaliteit.

In Eeklo werd een illegale fabriek in opstart gevonden. In de loods werden een generator, een vorkheftruck en andere machines gevonden waardoor vermoed wordt dat een productie op korte termijn zou opgestart worden. Er bevond zich hier ook reeds een woonruimte voor 4 personen. Daarenboven is een grote som cash geld ontdekt. Er werd een Duitser en een Oekraïner aangehouden.

In 3 magazijnen in Bree werden huisvisitaties uitgevoerd. Hierbij werden 223.220 sigaretten van het merk Marlboro en 40.000 sigaretten van het merk Prince aangetroffen. De opschriften waren in het Engels. Daarnaast werden tabaksprecursoren (filters, lege verpakkingen van de merken Marlboro, Richmond en Prince, filterpapier en lijm), productie-afval en vrachtwagen, een vorkheftruck en jammers (stoorzenders) ontdekt.

In een opslagplaats in Charleroi werden 27,72 ton ruwe tabak en 4 paletten tabaksprecursoren zoals lijm, rollen papier,… ontdekt.

In Leuze-en-Hainaut is een grote hoeveelheid cash geld aangetroffen alsook stoorzenders, versnijdingsmessen en drukteregelaars voor tabaksmachines.

Ook in een magazijn in Drogenbos werd een huisvisitatie uitgevoerd. Er werd niets illegaal aangetroffen.

Er werden nog 5 huisvisitaties in woningen verricht. Daarbij zijn 4 betrokkenen aangehouden.

Tijdens deze actiedag zijn in totaal 45 personen van hun vrijheid beroofd waarvan sommigen reeds gekend waren voor gelijkaardige feiten in andere Europese Lidstaten. De meeste onder hen hebben de Oekraïense nationaliteit. Naast werkers zijn er ook personen met een organisatorische rol of technische expertise aangehouden.

De eerste schatting van de hoeveelheid in beslag genomen sigaretten bedraagt 28.243.220 stuks, maar de inventarisatie is nog volop aan de gang. De berekende verschuldigdheden voor deze hoeveelheid sigaretten bedragen 10.081.894,27 EUR  aan accijns, bijzondere accijns en btw.

Er werd tot nu toe 75,32 ton tabak geïnventariseerd : dit komt overeen met 11.375.072,43 EUR aan verschuldigde accijns, bijzondere accijns en btw. De in beslag genomen tabak te Frasnes-Lez-Anvaing werd nog niet geïnventariseerd.

Eerder dit jaar (= voor de actiedag) werden in België 3 illegale productiesites van sigaretten en 1 illegale productiesite van waterpijptabak ontmanteld. Er werden ook 11 opslagplaatsen ontdekt.

De totale in beslagnames voor 2021 waren tot voor kort 97.124.134 sigaretten, 167.221 kg rooktabak, 5.783 kg waterpijptabak, alsook 76.109 kg ruwe tabak en 785 sigaren.