05 dec 2019 10:28

Het CCB laat dankzij alerte internetgebruikers meer dan 500 websites in één maand blokkeren

In de maand oktober stuurden alerte internetgebruikers meer dan 247.500 verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be. Dankzij hen konden we maar liefst 527 websites laten blokkeren.

Safeonweb

Dit jaar ontvingen we tijdens de campagnemaand oktober meer dan 247.000 verdachte berichten in de mailbox van verdacht@safeonweb.be. In 2018 ontvingen wij gedurende het jaar 648.000 berichten en konden we bijna 1500 websites laten blokkeren.  Door de grote hoeveelheid e-mails die we doorgestuurd krijgen en dankzij een hogere efficiëntie van het systeem konden we in oktober 2019 alleen al 527 websites laten blokkeren. Dat zijn er gemiddeld 17 per dag.

Wij vinden dat een prachtig resultaat en willen iedereen die berichten doorstuurt naar verdacht@safeonweb.be van harte bedanken. We willen iedereen aanmoedigen om verdachte berichten ook in de toekomst door te sturen naar dit e-mailadres. Alleen met de hulp van alerte internetgebruikers kunnen wij minder aandachtige mensen helpen.
Miguel De Bruycker
Miguel De Bruycker
Directeur van het Centrum voor Cybersecurity België.

Wat is verdacht@safenweb.be?

verdacht@safeonweb.be is een e-mailadres van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Als iemand twijfels heeft over de echtheid van een bericht, kan die dat doorsturen naar dit e-mailadres, en het vervolgens verwijderen. Deze berichten worden automatisch gescand op kwaadaardige inhoud (bv. een poging tot fraude of een virus). Als onze geavanceerde en automatische detectiesystemen schadelijke links of bijlagen vinden, dan geven we de besmette links door aan de leveranciers van internetbrowsers die websites kunnen blokkeren. Gezien het grote aantal te verwerken berichten sturen wij geen persoonlijk antwoord.  

Hoe kan je verdachte berichten herkennen?

Phishingberichten zijn gemakkelijk te ontmaskeren wanneer ze taalfouten bevatten of vreemd geschreven zijn.  Maar steeds vaker zien phishingberichten er uit als professionele e-mails en bevatten ze geen fouten.  Phishingberichten krijg je meestal onverwacht en zonder reden, zijn dwingend of willen je nieuwsgierig maken, komen van een onbekende afzender, en hebben een link die naar een onveilige website leidt.

Cybercriminelen zijn steeds creatiever in hun pogingen om mensen om de tuin te leiden:

  • ze sturen valse berichten die zo overtuigend zijn dat je de bijlage opent,
  • ze beloven je een grote beloning als je hun enquête invult en je gegevens achterlaat,
  • ze bedreigen je als je niet reageert,
  • en ze gebruiken steeds meer kanalen (e-mail, WhatsApp, Messenger, koopjessites …).

Gelukkig zijn veel internetgebruikers alert genoeg en lopen ze niet in de val! Door verdachte berichten door te sturen naar verdacht@safeonweb.be helpen ze minder aandachtige internetgebruikers.