07 aug 2020 16:22

Het zwembad van Elsene wordt vernieuwd

Het honderdjarige zwembad van de gemeente Elsene is toe aan wat modernisering om het comfort van de zwemmers te verhogen en de toegankelijkheid te verbeteren. De elementen met erfgoedwaarde worden gerestaureerd. Deze week lanceerde Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, de werken samen met aannemer In Advance-Valens en studiebureau AAC Architecture.

“We verheugen ons dat deze lang verwachte werken beginnen,” aldus Bea Diallo, schepen voor Sport, en Romain De Reusme, schepen van Publieke werken. “Het is een complex dossier waar veel energie in gekropen is. De gemeente Elsene investeert in haar sportinfrastructuur. Zij die het zwembad goed kennen, weten dat het te verouderd was om de hygiëne en veiligheid van de zwemmers te garanderen. Deze essentiële werkzaamheden maken het mogelijk om het oudste zwembad in de regio te renoveren.”

“Dankzij de werken kan een belangrijk stuk Brussels erfgoed gevrijwaard worden. Bovendien wordt het gebouw toegankelijker voor personen met een beperkte mobiliteit, en zal de mogelijkheid bestaan lessen voor senioren te organiseren om het sporten aan te moedigen. Zoals altijd gaat Beliris de uitdaging aan om zijn projecten zo inclusief mogelijk te maken en dit ten voordele van de hele gemeenschap,” stelt eerste minister Sophie Wilmès, bevoegd voor Beliris.

Aan de zijkant van het gebouw komt een uitbreiding voor een nieuwe toegang voor personen met beperkte mobiliteit en groepen. Ze krijgen hier ook hun eigen kleedkamers en een lift zal de toegankelijkheid verder verbeteren.

Individuele bezoekers zullen hun schoenen kwijt kunnen in nieuwe lockers en betreden het zwembad via een ontsmettend voetbad. Omkleden doen ze zoals oudsher in de kleedhokjes rond het bad. De  centrale hal, met inbegrip van de badkuip zelf, en de voorgevel zijn beschermd erfgoed en zullen worden gerestaureerd. Ook de tegels worden zo veel mogelijk gerecupereerd.

In de lokalen naast het zwembad komen er nieuwe toiletten, stockageruimtes en een sportzaaltje voor inleidende duiklessen, EHBO-cursussen, opleiding voor redders, en gymnastiek voor senioren. Verder worden ook het ventilatiesysteem, de filterbaden en andere technieken vervangen.

Voor het personeel worden nieuwe burelen en een vergaderzaal ingericht. Het bijgebouw, de voormalige conciërgewoning, wordt afgebroken om ruimte te maken voor een fietsenstalling.

Het project kost in totaal € 8.532.000, waarvan 68% wordt gefinancierd door Beliris en 32% wordt gesubsidieerd door de gemeente Elsene en een subsidie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De werken zouden minstens 2 jaar duren.