11 okt 2012 17:02

Illegale invoer van honden uit Slovakije onderschept door Inspectiedienst Dierenwelzijn

Een Belgische hondenfokker is vanochtend vroeg in Oudenburg betrapt door de Inspectiedienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op de illegale invoer van 64 pups uit Slovakije. De dieren zijn in goede gezondheid maar geen enkele hond beschikt over het verplichte paspoort voor verkoop en invoer in ons land. In afwachting van een definitieve bestemming zijn de puppy’s ter plaatse in beslag genomen.

Van de 64 pas ingevoerde pups waren er al 60 uit de bestelwagen gehaald en ondergebracht in een afzonderlijke ruimte met aangepaste hokken. In de bestelwagen troffen de inspecteurs nog 4 hondjes aan en ook de kooien waarin de dieren waren vervoerd. De kweker gaf aan dat hij de hondjes in Slowakije had opgehaald.

Na onderzoek bleek dat alle dieren in goede gezondheid verkeren, gesocialiseerd zijn en de minimum leeftijd voor verkoop hebben (acht weken). De meeste dieren zijn geïdentificeerd maar geen enkel beschikt over het vereiste Europees paspoort. De dierenwelzijnsinspecteurs vonden wel een groot aantal blanco paspoorten tijdens hun inspectie, en ook vaccins en elektronische identificatiechips.

Omdat de controle op de invoer van dieren een bevoegdheid is van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van Voedselketen (FAVV), werden de inspecteurs van het Agentschap onmiddellijk ingeschakeld door de Inspectiedienst Dierenwelzijn om het onderzoek verder te zetten.

Zowel de FOD Volksgezondheid als het FAVV zullen een proces-verbaal opstellen tegen de kweker die de honden illegaal invoerde. De man riskeert een boete en de dienst Dierenwelzijn zal ook aan de Minister van Volksgezondheid, bevoegd voor Dierenwelzijn, de intrekking van zijn erkenning vragen. Na afloop van het onderzoek zal over de definitieve bestemming van de dieren worden beslist.

 

Contactpersoon :
Eric Van Tilburgh
0475 63 04 89