17 apr 2013 20:36

Last van niesbuien? Waarschijnlijk allergisch voor berkenstuifmeel!

Het seizoen van het berkenpollen is begonnen, dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) op basis van de meest recente tellingen. Op dinsdag 16 april 2013 overschreden we de kritieke drempel, en telden we 155 korrels/m³.

Het seizoen van het berkenpollen is begonnen

“Het seizoen van het berkenstuifmeel begint gewoonlijk eind maart maar door het aanhoudend frisse weer brak het seizoen dit jaar later aan”, zegt Monique Detandt, diensthoofd Mycologie en Aerobiologie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) (zie bijgevoegde grafiek).
Door het zachte weer van de voorbije week hadden de berkenkatjes alle tijd om zich te ontwikkelen en hun stuifmeelkorrels te verspreiden. “Op 16 april 2013 overschreden we voor de eerste keer dit jaar de kritieke drempel, en telden we 155 korrels/m³”, voegt Detandt toe. “Wanneer de concentraties 80 korrels per m³ lucht bereiken, vertonen 90% van de gesensibiliseerde personen allergiesymptomen”.

Berken zijn de meest allergene bomen

In België zijn berken de meest allergene bomen. Deze loofboom produceert in België ongeveer een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is.
De allergie voor berkenstuifmeel staat in ons land op de eerste plaats onder de boompollenallergieën.
Sommige personen die sterk allergisch zijn voor berkenstuifmeel kunnen ook allergieproblemen vertonen als er veel stuifmeel van de hazelaar en/of de els in de lucht is (deze bomen behoren immers tot de familie van de berken). Dit was begin maart al het geval. De risicoperiode begint voor deze personen nog voor de bloeiperiode van de berk en is dus al veel langer bezig.
Een allergie voor berkenstuifmeel gaat heel vaak gepaard met een voedselallergie en meer bepaald voor fruit zoals appelen, kersen, amandelen, hazelnoten en kiwi’s.

Hoe niesbuien beperken?

  • Volg de aanbevelingen en de behandelingen die door de arts zijn voorgeschreven
  • Vermijd inspanningen en activiteiten in openlucht (sport, fysieke inspanningen)
  • Draag een bril om het contact van de allergenen met de ogen te vermijden
  • Was uw haar vooraleer naar bed te gaan
  • Gebruik papieren zakdoeken
  • Droog de was niet buiten
  • Houd de vensters dicht wanneer u zich met de wagen verplaatst
  • Een verblijf aan de kust is dikwijls heilzaam voor personen met een berkenpollenallergie
  • Raadpleeg de website www.airallergy.be om op de hoogte te blijven van de evolutie van het stuifmeelseizoen (dagelijkse update)

Toelichtingen?

Website Airallergy: www.airallergy.be

Contactpersonen:

Monique Detandt (NL)
Hoofd dienst Mycologie en Aerobiologie
WIV-ISP
02/642.54.20

Lucie Hoebeke (FR)
Wetenschappelijk medewerkster op de dienst Mycologie en Aerobiologie
WIV-ISP
02/642.54.20