21 feb 2013 12:05

Lightplus wint de Eco Award op Batibouw

Vandaag heeft Dirk Cuypers, voorzitter van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, de Eco Award uitgereikt op Batibouw. Dit is dé prijs voor de onderneming die op Batibouw het meest milieuvriendelijke product voorstelt of de meest opvallende nieuwe ecologische productiemethode hanteert. Dit jaar gaat de prijs naar verlichtingsspecialist Lightplus.

Lightplus verdient om in de kijker te staan voor het promoten van aantrekkelijke, energiezuinige verlichting. Hun Megaman-leds bestaan nu ook voor buitenverlichting en bieden een enorme energiebesparing tov halogenen. Lightplus biedt verschillende led-retrofitlampen aan die oudere inefficiënte lampen vervangen zonder de armatuur in zijn geheel te moeten vernieuwen. De jury vindt het ook positief dat Lightplus milieuvriendelijke producten aanbiedt die voor iedereen betaalbaar zijn.

De Eco Award beloont elk jaar een bouwbedrijf dat zich inzet voor het leefmilieu. De criteria zijn o.a. duurzaamheid, energiebesparing en de beperking van gevaarlijke stoffen. Het Eco-parcours van Batibouw leidt de bezoekers langs alle aanvaardde kandidaten: een aanrader voor wie op zoek is naar duurzame en milieubewuste oplossingen in huis.

Een professionele jury – onder toezicht van het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu – kiest de winnaar. De jury bestond dit jaar uit de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO), de Bouwunie, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, en het Passiefhuis Platform.

De twee laureaten zijn Engels en Ecoworks. Engels wist de jury te overtuigen omdat zij ramen en deuren in accoyahout aanbieden. Accoya wordt gemaakt van zacht hout uit duurzaam beheerde bossen. Het hout wordt niet behandeld met chemicaliën, maar verduurzaamd door het onder hoge druk met azijn te impregneren. Ecoworks viel op met hun project van groendaken in steden. Groendaken geven de natuur opnieuw een plaats in een stedelijke omgeving en vormen buffers voor regenwater, zodat zij de rioleringen ontlasten. De jury juicht ook hun proefproject met dak-akkers toe.

Hoewel de Eco Award al sinds 2005 bestaat, blijft het aantal deelnemers jammer genoeg stabiel en nam de twee laatste jaren zelfs af, terwijl de bouwsector permanent bewijst innovatief te zijn. Er waren dit jaar ook weinig inschrijvingen die de milieu-inspanningen van het bedrijf in het geheel aantoonden. Hoewel de winnaar van dit jaar uitblinkt op vlak van energiebesparing, blijven andere criteria zoals water- en grondstoffenverbruik enorm belangrijk voor de jury. We hopen dat Lightplus en de andere laureaten een inspiratie vormen voor andere bedrijven en dat we de volgende jaren steeds meer innovatieve projecten kunnen voorstellen in het Eco-parcours.

Contact

  • Voor algemene informatie: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: Dieter De Lathauwer, tel.: 02/524 96 35, gsm: 0474 63 08 47, e-mail: dieter.delathauwer@milieu.belgie.be
  • De winnaar: Lightplus, Wim Gielen, 0477/971739