28 okt 2014 17:03

Minister van Financiën Van Overtveldt ondertekent overeenkomst automatische fiscale gegevensuitwisseling op Global Forum Berlijn (29/10/2014)

Het Global Forum wordt georganiseerd door de OESO op 28 en 29 oktober en brengt 122 landen en jurisdicties, evenals de Europese Unie samen. Internationale samenwerking op fiscaal vlak staat bovenaan de agenda.

Momenteel bestaat er al een conventie van de OESO / Raad van Europa over wederzijdse administratieve bijstand en een EU-richtlijn (2011/16) over de samenwerking op fiscaal vlak voor het uitwisselen van gegevens. Heel wat staten sloten ook een akkoord met de V.S. om financiële gegevens automatisch uit te wisselen. Die akkoorden brachten de OESO en de G20 ertoe om een veralgemeende regeling van automatische gegevensuitwisseling tussen de lidstaten uit te werken via een standaardmodel van akkoord tussen lidstaten.

Tijdens het Global Forum vindt op woensdag 29 oktober de plechtige ondertekening plaats van het model van automatische gegevensuitwisseling door de zogenaamde early adopters. Dit zijn de landen die van bij de start hun medewerking hebben verleend, waaronder België. Het gaat in totaal om bijna 50 landen, maar ook om een aantal jurisdicties die eerder als belastingparadijs worden aangemerkt. (Liechtenstein, Bermuda, Kaaimaneilanden, …)

“Deze overeenkomst zal zorgen voor meer transparantie. Het is een belangrijke stap op wereldniveau op vlak van gegevensuitwisseling in de strijd tegen fiscale fraude. Bovendien zal deze overeenkomst een belangrijke ondersteuning blijken bij de implementatie van de doorkijkbelasting die deel uit maakt van het federale regeerakkoord.”, aldus Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

http://www.oecd.org/tax/transparency/

Ferry Comhair
Woordvoerder | Porte-parole | Spokesman
Johan Van Overtveldt - Minister van Financiën | Ministre de la Finance| Minister of Finance
Wetstraat 12 – 1000 Brussel
Tel. +32 479 65 86 24
E-mail: ferry.comhair@kcfin.be