30 jun 2022 15:03

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir opent vernieuwd kantoor van Enabel

Brussel, donderdag 30 juni - Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir heeft gisteren de vernieuwde kantoren van Enabel in de Brusselse Marollen officieel geopend.

Feestelijke opening vernieuwd kantoor Enabel

Bij de opgeknapte kantoren hoort ook het splinternieuwe conferentiecentrum van Enabel, waarmee het Belgisch ontwikkelingsagentschap zijn ambitie in de verf wil zetten om dé ontmoetingsplaats te worden van de Belgische internationale samenwerking.

“Dit gebouw is als huis van de internationale solidariteit de perfecte plek om de nieuwe ontmoetingsplaats van de Belgische ontwikkelingssamenwerking te worden,” zegt minister Kitir.

"Onze naam zegt het al," verduidelijkt algemeen directeur Jean Van Wetter. "Enabel is een 'enabler', een facilitator, een agentschap dat mensen en organisaties bijeenbrengt en zodoende dingen in beweging zet om betekenisvolle verandering mogelijk te maken. Alleen door samen te werken en partnerschappen te sluiten kan duurzame ontwikkeling een realiteit worden."

In de gerenoveerde kantoren en het conferentiecentrum is er plaats voor workshops, seminaries, congressen en vergaderingen allerhande. "Eerstdaags wordt de technische uitrusting volledig geïnstalleerd, en dan staat niets nog in de weg dat het conferentiecentrum van Enabel de hub wordt van de Belgische internationale ontwikkeling, een broeihaard van nieuwe ideeën, de incubator van doing development differently," zegt Van Wetter trots. 

"De coronacrisis heeft een en ander versneld," voegt HR-directeur Martine Brisse eraan toe. "We waren al aan het nadenken om de gehuurde kantooroppervlakte te verminderen omdat thuiswerk aan een structurele opgang bezig was, en we hebben van de lockdown geprofiteerd om de verbouwingen sneller te organiseren."

Minder kantooroppervlakte, maar meer plaats en ruimte om samen te werken, te brainstormen, te overleggen in een gemoedelijke omgeving waar ieder wel een plekje kan vinden om zich thuis te voelen. Het hoofdkantoor van Enabel oogt inderdaad meer als een gebouw waar geleefd wordt, met zithoeken, zetels, poefs, koffietafeltjes en een bijzonder leuk uitziende cafetaria, tafelvoetbal incluis. Er zijn douches voor de fietsende pendelaars en elektrische fietsen voor de verplaatsingen in de stad.

Voor de renovatie heeft Enabel een beroep gedaan op het Vilvoordse bedrijf NNOF (Nearly New Office Facilities). "Een bewuste keuze," zegt Martine Brisse. "NNOF heeft het nieuwe meubilair zoveel mogelijk uit recuperatiemateriaal vervaardigd. Zo hebben we meer dan 5000 kg CO2 uitgespaard, wat overeenkomt met een autorit van 37.000 km."

Dit gebouw is als huis van de internationale solidariteit de perfecte plek om de nieuwe ontmoetingsplaats van de Belgische ontwikkelingssamenwerking te worden
Meryame Kitir
Meryame Kitir
Minister van Ontwikkelingssamenwerking