11 jan 2013 15:46

Ministerraad geeft groen licht voor nieuwe regeling toegelaten arbeid bij pensioen

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet en een ontwerp van koninklijk besluit goed die de toegelaten beroepsactiviteit voor gepensioneerden hervormen.

65-plussers met een lange loopbaan kunnen voortaan onbeperkt bijverdienen met behoud van hun pensioen. Voor mensen met een kortere loopbaan worden de regels versoepeld en de grensbedragen geïndexeerd. Dat voorstel van minister van Pensioenen Alexander De Croo heeft de ministerraad vandaag goedgekeurd. Het wetsontwerp en het ontwerp koninklijk besluit worden nu voorgelegd aan de Raad van State. De regels zullen gelden vanaf inkomstenjaar 2013.

Mensen met een lange loopbaan kunnen voortaan onbeperkt bijverdienen met behoud van hun pensioen. Dit is een belangrijke stap vooruit voor wie na zijn 65ste er zelf voor kiest om de handen uit de mouwen te steken. Ook voor mensen met een minder lange loopbaan versoepelen de regels en worden de bestaande plafonds na jaren van stagnatie eindelijk geïndexeerd. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor weduwen met een overlevingspensioen. Zij mochten steeds minder bijverdienen en werden zo uit de arbeidsmarkt geduwd. Daarnaast worden ook een aantal belangrijke administratieve vereenvoudigingen doorgevoerd. Zo zullen de drie pensioendiensten voortaan de wettelijke regels op dezelfde manier toepassen wat veel meer zekerheid geeft aan mensen met een gemengde loopbaan. Ook de aangifteplicht verdwijnt, zowel voor de gepensioneerden als voor de werkgevers.
Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van diverse reglementaire bepalingen betreffende de cumulatie van een pensioen in de werknemersregeling met beroepsinkomsten of met sociale vergoedingen.