09 okt 2024 10:09

Nieuwe EU-verordening beperkt gebruik van PFAS-subgroep PFHxA

De Europese Unie heeft een nieuwe verordening aangenomen die het gebruik van undecafluorohexaanzuur (PFHxA) en verwante stoffen beperkt. PFHxA is zeer persistent en verspreidt zich gemakkelijk via water. Ondanks deze risico's worden PFHxA-stoffen nog steeds op grote schaal toegepast in verschillende sectoren. De nieuwe regelgeving, die op 10 oktober 2024 van kracht wordt, beperkt het gebruik van PFHxA in specifieke consumentengoederen en blusschuim.

Een belangrijke stap in de strijd tegen PFAS

PFHxA-stoffen breken niet op natuurlijke wijze af en hopen zich op in het milieu, waardoor ze de bodem en het water verontreinigen en aanzienlijke risico’s vormen voor de volksgezondheid. Omdat PFHxA vaak worden gebruikt als vervanger voor het eerder verboden perfluoroctaanzuur (PFOA), een andere PFAS stof, markeert deze nieuwe verordening een belangrijke stap in de inspanningen van de EU om de uitstoot van PFAS te verminderen.

De PFHxA-beperking valt onder de REACH-verordening, de Europese regelgeving voor chemische stoffen, en houdt rekening met de sociaal-economische impact en de beschikbaarheid van alternatieve oplossingen. De maatregelen zijn gericht op de meest risicovolle toepassingen waarvoor geschikte alternatieven bestaan. De verordening geldt voor zowel PFHxA als stoffen die in PFHxA kunnen worden omgezet.

Betrokken productcategorieën

Om de overstap naar veilige alternatieven mogelijk te maken, verschillen de overgangsperiodes afhankelijk van het specifieke gebruik van PFHxA. Voor de volgende productcategorieën gelden de onderstaande data:

 

Vanaf 10 oktober 2026:

  • Textiel, leer, bont en huiden in kleding en accessoires en schoeisel voor het grote publiek
  • Papier en karton voor voedselverpakking (bijv. pizzadozen)
  • Mengsels voor het grote publiek (bijv. spuitbus voor waterdicht maken)
  • Cosmetische producten

Vanaf 10 april 2026:

  • Blusschuim en schuimconcentraten voor opleiding en tests
  • Blusschuim en schuimconcentraten voor gebruik door de openbare brandweerdiensten

Vanaf 10 april 2027:

  • Textiel, leer, bont en huiden, andere dan voor kleding en accessoires voor het grote publiek

Vanaf 10 april 2029

  • Blusschuim en schuimconcentraten voor de burgerluchtvaart

Afwijkingen

De regelgeving is niet van toepassing op persoonlijke beschermingsmiddelen, bouwtextiel en medische hulpmiddelen. Daarnaast zijn uitzonderingen toegestaan voor blusschuim in specifieke toepassingen.

Meer informatie: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX%3A32024R2462