21 okt 2022 15:15

Nieuwe locatie voor registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen

De Regie der Gebouwen stelt vanaf maandag 24 oktober 2022 de 6de verdieping van het kantoorgebouw “Eurostation” in Brussel ter beschikking voor de registratie van Oekraïense vluchtelingen.

Sinds de start van de oorlog hebben al vele duizenden Oekraïense vluchtelingen bescherming aangevraagd in België. Ze kunnen hiervoor terecht in een registratiecentrum in Brussel.

Eerst was er een registratiecentrum voorzien aan de Waterloolaan in Brussel, maar omdat deze infrastructuur niet voldeed, huurde de Regie der Gebouwen sinds maart 2022 Paleis 8 op de Heizel als registratiecentrum.

Omdat deze ruimte op de Heizel vanaf 25 oktober 2022 niet meer beschikbaar is, diende een nieuwe locatie gevonden te worden, waarbij rekening gehouden moest gehouden worden met  opvang- en registratiecapaciteit, onmiddellijke beschikbaarheid en toegankelijkheid via openbaar vervoer. 

De keuze viel op het kantoorgebouw Eurostation tegenover het station Brussel-Zuid. De Regie der Gebouwen huurt dit gebouw voor verschillende overheidsdiensten, waaronder het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. 

Het registratiecentrum zal zich op een deel van de 6de verdieping bevinden (ongeveer 2.000 m² oppervlakte).  Het registratiecentrum wordt in samenwerking met het Rode Kruis vanaf maandag 24 oktober 2022 in gebruik genomen. De nodige voorzieningen zijn aanwezig. 

Het centrum zal in eerste instantie tot april 2023 gebruikt worden, met mogelijkheid tot verlenging.